• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Történelmi szigorítást vezetnek be Pécsen: megvonják a zöld rendszámos ingyenes parkolás lehetőségét a tölthető hibridektől.

A zöld rendszám 2016-os bevezetése óta folyamatosan előkerül a tölthető hibridektől a kedvezmény megvonása. Pécs lett az ország első olyan települése, ahol rendeletbe foglalták, hogy kizárólag a tisztán elektromos járművek parkolhatnak ingyen, és ők is csak akkor, ha előzetesen regisztráltak tulajdonosaik. A regisztráció módjáról (vagyis hogy online vagy személyesen lehet megtenni) egyelőre nincs információnk.

A regisztráció, mint az ingyenes parkolás előfeltétele jelentősen bonyolítja a parkolási kedvezmény igénybe vételét a nem pécsi elektromos autó tulajdonosok számára, gondoljunk csak például az idegenforgalmi okból a városba érkezőkre.

A rendelet hatályba lépése nem egy konkrét dátum, hanem a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében hozott kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnése.

Nem egyedi eset, hogy egy város a zöld rendszámmal ellátott, tölthető hibrideket nem szeretné kedvezményben részesíteni, Szombathely közgyűlésén is felmerült már ez a kérdés. Végül Szombathelyen az idei év január 1-től részleges ingyenes parkolást vezettek be: egyes zónákban ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámú autók, a belvárosi zónában viszont a zöld rendszámos elektromos és plugin hibrid autók használóinak is fizetniük kell a parkolásért. Ennek a döntésnek az oka az, hogy csökkenteni szeretnék a belváros zsúfoltságát.

Mindemellett tény, hogy egyre nő a tisztán elektromos és a plug-in hibrid hajtású gépkocsik száma hazánkban is. Tavaly 4312 tisztán elektromos személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 41,6 százalékkal többet, mint az előző évben. Egyre több autótulajdonost érintenek tehát a zöld rendszámos autók parkolási kérdései – melyek hamarosan korántsem lesznek egyszerűen átláthatóak, lévén ahogyan bemutattuk, a parkolás szabályait az önkormányzatok helyi rendeleteken keresztül alakítják. Kevesen tudják, de akár Budapesten is kaphatunk parkolási bírságot zöld rendszámos autóval, hiszen számos magánutca fut a városban, melyek egy részében a megszokottól eltérő közlekedési és parkolási szabályok lehetnek érvényesek.

Ha az Ön autóját Skyguard védi, nem kell folyamatosan nyomon követnie a zöld rendszámú autók parkolásával kapcsolatos új szabályokat, hiszen ha autója díjfizetés köteles zónában áll, akkor az automataparkolás üzemmódban elindítjuk parkolását– tesszük ezt bírsággaranciával! Önnek annyi a teendője, hogy bekapcsolja mobil alkalmazásunkban az AUTOMATAPARKOLÁS szolgáltatást. A szolgáltatás aktiválásával kényelmesen, pótdíjmentesen és költséghatékonyan menedzselheti parkolási díjfizetéseit.

2022-01-07
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Skyguard bérautó szolgáltatás