• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Egy 83 évvel ezelőtti sebességi világrekord-kísérleten Rolls-Royce-motorokkal elért, és mára csaknem elfeledett 575 km/órás sebességrekordnak állít emléket a Rolls-Royce legújabb limitált szériája.

A Wraith és Dawn modellek új Landspeed Collection limitált szériájával George Eyston kapitány és sebességi világrekordot megdöntött autójára, a Thunderbolt történetét meséli el a Rolls-Royce.

George Eyston Thunderbolt névre hallgató autóját két, egyenként 37 literes és több mint kétezer lóerős Rolls-Royce erőforrás hajtotta. Ezekből a turbófeltöltős repülőgép-motorból csak 19-et darabot gyártottak hidroplánok számára, az autóba szerelt erőforrásokat is azokból szerelték ki. A Thunderbolt sajnos elpusztult egy raktártűzben, de a két Rolls-Royce hajtóművét kiszerelték és a mai napig őrzik, az egyiket a királyi légierő múzeumában, a másikat a londoni tudományos múzeumban.

A limitált szériás új modellek kétszínű fényezést kapnak.

 

A Bonneville Blue színe halványkék, az inspirációt a kiszáradt sóstó medrének és a kék égnek a határán látható árnyalat adta. Bonneville a sebességrekordok különleges helyszíne már több mint egy évszázada, a kiszáradt sóstómeder kivételesen sima felületet biztosít a nagysebességű futamokhoz, ezért választotta a rekordkísérlethez ezt a helyszínt Eyston és csapata.

A sárga szín is okkal jelenik meg: Eyston a világrekord felállításakor nagy fekete nyilat és sárga karikát festett az autójára, hogy növelje annak láthatóságát. Erre azért volt szükség, mert a Thunderbolt fényesre csiszolt alumínium felületét a vakítóan fehér sóstómederben az akkori fotoelektromos időmérő berendezés nem észlelte megfelelően.

A nosztalgia lenyűgöző és elegáns módon az autók belterében is folytatódik. A minden irányban tökéletesen vízszintes, és szikrázóan fehér mederben egy 24 méter széles, 16 kilométer hosszú pályát alakítottak ki, melynek vízszintje ugyan felettébb előnyös, de a ragyogó fehér nagy tempónál nagyon megnehezíti az iránytartást és a távolságok megítélését. Eyston csapata ezért fekete vonalat festett fel a pálya teljes hosszában, így segítve a sofőrnek tartani az egyenest, hiszen enélkül életveszélyes lett volna ekkora sebességgel repeszteni. Ezt az egyszerű, de zseniális ötletet is megörökítették a Landspeed szériában, a finoman perforált fekete sávval a kormánykeréken és a vezetőülésen. A műszerfal faburkolata pedig a Bonneville-i kiszáradt sóstó talajának mintáját jeleníti meg.

A Wraith kupénál a 2117 LED-ből összeállított csillagos égbolt azt a csillagképet mutatja, ami a rekorddöntés éjjelén, 1938. szeptember 16-án a sóstómeder fölött látható volt.

A világrekord emlékére készült Landspeed Collection limitált szériában 25 darab Dawn és 35 Wraith készül majd, de ezeket már egytől-egyig lefoglalták a márka ügyfelei.

2021-07-04
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Prémium berendezések szerelése

  Jó hír a TESLA tulajdonosoknak!
  Már Magyarországon is elérhető az AMPTech
  prémium eszközök beszerelése!

  – Automata csomagtartó nyitó
  – Ajtó behúzó
  – Mozgásérzékelő modul
  – Automata kilincs
  – Elektromos csomagtér nyitó

  A kifejezetten a TESLA számára kifejlesztett AMPTech tuningkomponenseket
  a legszigorúbb szabványok szerint fejlesztették és tesztelték.
  4 év vagy 80 000 km garancia!

  ×

  Ne jelentsen gondot elektromos autói
  otthoni töltésének elszámolása!

  Skyguard E-Car manager

  Rendelje meg a Skyguard E-Car Managert, mellyel leegyszerűsíti
  és megoldja az elektromos autók otthoni töltésének elszámolását!

  ×

  Üzemeltesse egyszerűbben
  és költséghatékonyabban gépjármű flottáját!

  Skyguard Digitális Flotta-menedzsment

  Smart Rent szolgáltatásunkkal kulcsos autói kezelését 100%-ban digitalizálhatja.
  Kollégái okostelefonjuk segítségével foglalhatják, nyithatják/zárhatják a gépjárműveket.