• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Bár egyelőre csupán egy koncepció, de 2024-ben gyártásba kerül a Mercedes-Benz új elektromos autója, a Concept CLA Class.

Nemrégiben mutattak be egy 800 voltos technológiára épülő, négyajtós szedánt, amelyet a Tesla kihívójának szánnak. Az elektromos Concept CLA Class HyperMiler következő generációs hajtáslánca több mint 750 kilométeres hatótávot és villámgyors töltést ígér.

A CLA az első autó, amely a vadonatúj, elektromos Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) platformra épült. A tervezés során a fenntarthatóságé volt a prioritás, de a dizájnerek izgalmas és áramvonalas formába csomagolták a technológiai innovációkat. Bár a tervek szerint a különleges fényszórók és hátsó lámpák nem köszönnek majd vissza a szériamodellen, nélkülük sem mondható unalmasnak a Concept CLA Class.

A belső teret is a fenntarthatóság jegyében tervezték, így újrahasznosított cellulózból és kenderből készülő papírkárpitot találunk bent, az ülések pedig fenntarthatóan előállított és feldolgozott bőrrel vannak burkolva. A padlószőnyegek bambuszszálból készülnek, az ajtózsebek alapanyaga vegán selyemhatású textil.

A tervek szerint az MMA platformra épülő járművek mindegyikéhez tartozik majd egy szuperszámítógép is, mely integrálja a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást.

Az autó méretei megegyeznek a jelenlegi CLA szedánéval. Mivel egyelőre koncepcióról és még nem működő prototípusról beszélünk, ezért a Concept CLA Class specifikációi nem pontosan ismertek, de még így is ígéretesek.

A CLA meghajtásáról egy, a Vision EQXX koncepcióból átvett 235 lóerős motor gondoskodik, amelynek különlegessége, hogy csaknem nulla ritkaföldfém anyagot használ. A továbbfejlesztett hőszivattyút szintén a VISION EQXX-ből örökítették át, sajátossága, hogy nemcsak a hajtásláncból, hanem a külső levegőből is kivonja a hőt, még 0 fok alatti hőmérsékleten is, és télen melegen tartja az akkumulátort.

Az új CLA kétféle akkumulátortípussal lesz elérhető, alapszinten a költséghatékony lítium-ion-foszfátossal, illetve a nagyobb energiasűrűséget biztosító szilícium-oxid anódos verzióval.  A hatótávja egyetlen feltöltéssel 750 kilométer az európai WLTP szabvány szerint, és a 800 voltos elektromos architektúra 250 kilowattos egyenáramú gyorstöltési képességének köszönhetően a Concept CLA 15 perc tölthet annyi energiát, amennyi 402 kilométer megtételéhez elegendő.

A modell végleges változata körülbelül egy év múlva érkezik az európai kereskedésekbe.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.