• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Bár egyelőre csupán egy koncepció, de 2024-ben gyártásba kerül a Mercedes-Benz új elektromos autója, a Concept CLA Class.

Nemrégiben mutattak be egy 800 voltos technológiára épülő, négyajtós szedánt, amelyet a Tesla kihívójának szánnak. Az elektromos Concept CLA Class HyperMiler következő generációs hajtáslánca több mint 750 kilométeres hatótávot és villámgyors töltést ígér.

A CLA az első autó, amely a vadonatúj, elektromos Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) platformra épült. A tervezés során a fenntarthatóságé volt a prioritás, de a dizájnerek izgalmas és áramvonalas formába csomagolták a technológiai innovációkat. Bár a tervek szerint a különleges fényszórók és hátsó lámpák nem köszönnek majd vissza a szériamodellen, nélkülük sem mondható unalmasnak a Concept CLA Class.

A belső teret is a fenntarthatóság jegyében tervezték, így újrahasznosított cellulózból és kenderből készülő papírkárpitot találunk bent, az ülések pedig fenntarthatóan előállított és feldolgozott bőrrel vannak burkolva. A padlószőnyegek bambuszszálból készülnek, az ajtózsebek alapanyaga vegán selyemhatású textil.

A tervek szerint az MMA platformra épülő járművek mindegyikéhez tartozik majd egy szuperszámítógép is, mely integrálja a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást.

Az autó méretei megegyeznek a jelenlegi CLA szedánéval. Mivel egyelőre koncepcióról és még nem működő prototípusról beszélünk, ezért a Concept CLA Class specifikációi nem pontosan ismertek, de még így is ígéretesek.

A CLA meghajtásáról egy, a Vision EQXX koncepcióból átvett 235 lóerős motor gondoskodik, amelynek különlegessége, hogy csaknem nulla ritkaföldfém anyagot használ. A továbbfejlesztett hőszivattyút szintén a VISION EQXX-ből örökítették át, sajátossága, hogy nemcsak a hajtásláncból, hanem a külső levegőből is kivonja a hőt, még 0 fok alatti hőmérsékleten is, és télen melegen tartja az akkumulátort.

Az új CLA kétféle akkumulátortípussal lesz elérhető, alapszinten a költséghatékony lítium-ion-foszfátossal, illetve a nagyobb energiasűrűséget biztosító szilícium-oxid anódos verzióval.  A hatótávja egyetlen feltöltéssel 750 kilométer az európai WLTP szabvány szerint, és a 800 voltos elektromos architektúra 250 kilowattos egyenáramú gyorstöltési képességének köszönhetően a Concept CLA 15 perc tölthet annyi energiát, amennyi 402 kilométer megtételéhez elegendő.

A modell végleges változata körülbelül egy év múlva érkezik az európai kereskedésekbe.

2023-09-22
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Tisztelt Ügyfeleink!

  Mindenekelőtt szeretnénk kifejezni hálánkat és köszönetünket a türelemért és támogatásért, amelyet az elmúlt időszakban kaptunk.

  Az Önök együttműködése és megértése kiemelkedő fontosságú számunkra, melyből rengeteg energiát kaptunk, köszönjük.

  A napokban történt technikai kimaradást sajnáljuk, elkötelezettek vagyunk abban, hogy szolgáltatásainkat mihamarabb újra a megszokott színvonalon biztosítsuk.

  A köszönetünk mellett ígérjük, hogy továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy Önöket minél magasabb színvonalon szolgáljuk ki.

  Auto Securit Zrt.