• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Miskolcon mérföldkőhöz érkezett az elektromos buszok üzemeltetése: a tíz jármű futásteljesítménye 2024. áprilisában elérte az egymillió kilométert. A Zöld Busz Program keretében 2022 augusztusában álltak forgalomba a BYD K9UD LF típusú elektromos autóbuszok, amelyeket az MVK Zrt. olyan útvonalakon alkalmaz, ahol üzemeltetésük gazdaságosabb a dízel- és CNG autóbuszokhoz képest. Az elektromos buszokat úgy osztják be, hogy napi futásteljesítményük ne haladja meg a 240-250 kilométert, így elegendő az egyszeri éjszakai akkumulátortöltés.

A BYD autóbuszok előnyei

A BYD komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező gyártó, több mint 75.000 elektromos buszuk üzemel világszerte. A Miskolcon is közlekedő K9UD LF típusú buszok 82 fő szállítására alkalmasak, 32 ülőhellyel, melyek mindegyikéhez USB töltőaljzat tartozik. Egy kerekesszékes hely áll rendelkezésre. A buszok klímával, külső és belső vizuális, valamint hangos utastájékoztató rendszerrel felszereltek. Az utasok kényelmét és biztonságát kamerás utasszámláló berendezések és biztonsági kamerarendszer szolgálata, míg a szellőztetést oldalanként 2-2 nyitható ablak biztosítja. A padlóburkolat tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes.

Járművezetők és utasok pozitív tapasztalatai

Az egymillió kilométer eléréséhez az MVK buszvezetői 57 500 üzemórában szállítottak utasokat. A járművezetők kiemelik, hogy az elektromos buszok vezetése gyorsan elsajátítható, gazdaságos, és a járművek kényelmes munkakörnyezetet biztosítanak. Az elektromos motorok dinamikus gyorsulást és megfelelő menettulajdonságokat nyújtanak a városi forgalomban. Az utasok kedvelik az e-buszokat, melyek csendesek, kényelmesek és környezetbarátok. A fiatalok különösen örülnek a több mint 20 USB töltőaljzatnak.

MVK Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozata

Demeter Péter, az MVK vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az elektromos autóbuszok villamosenergia-fogyasztása messze kedvezőbb, mint a dízelüzemű autóbuszokhoz szükséges gázolaj vagy CNG-üzemű autóbuszokhoz szükséges gáz költsége, így az MVK a környezetvédelmi előnyökön túlmenően pénzt is spórol a használatukkal. A járművek gazdaságosságát jól mutatja, hogy 90-100% közötti rendelkezésre állás mellett az alacsonyabb üzemeltetési költségeknek köszönhetően az MVK Zrt. 200 millió Ft-tal kisebb mértékben terhelte a saját, illetve a város költségvetését a járművek használatával. Az elektromos autóbuszok károsanyagkibocsátás-mentesek, ezért nagymértékben hozzájárulnak a közösségi közlekedés által kibocsátott szén-dioxid és más káros anyagok mennyiségének jelentős csökkenéséhez. Számokban kifejezve, idáig 2734 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátással terhelték a környezetet a miskolci e-buszok.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.