• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A legendás Carroll Shelby-t minden autórajongó ismeri, többek között az AC Cobra, a Viper és a Shelby Mustangok megalkotása miatt.

Shelby azonban nemcsak mérnöki és gyártási bravúrjaról híres, hiszen hosszú évekig versenyzett is, nem is akármilyen eredménnyel. Hogy csak a legfontosabbakat említsük: 16 nemzetközi sebességrekordot állított fel a Bonneville Speed Flats-en egy módosított Austin Healey-vel, megdöntötte Mount Washington Hillclimb rekordját, 1956-ban és 1957-ben is őt választotta az „Év versenyzőjének” a Sports Illustrated magazin, 1959-ben pedig megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt.

1959 októberében egészségügyi okok miatt visszavonult a versenyzéstől, és hamarosan megalapította cégét, a Shelby American-t. A cég fő profilja széria AC autók importálása és egyedi átalakítása volt nagyteljesítményű sportautókká. A nagy áttörés ’61-ben kezdődött, amikor is levelet írt az AC Carsnak, akik szorult helyzetbe kerültek, ugyanis a Bristol vállalattól vették a motorokat, amely nemsokkal korábban abbahagyta a motorok gyártását. Shelby azt ajánlotta az AC-nek, hogy használják az ő motorjait – amelyek egyébként nem az ő, hanem a Ford Motor Company motorjai voltak. Ezzel párhuzamban megkereste a Fordot is, hogy lenne itt egy karosszéria, aminek motorra lenne szüksége… Az AC mérnökei ezután kérésére úgy módosították járművet, hogy lehetővé váljon egy Ford V8-as beépítése a motorháztető alá. Ez elég nagy előrelépés volt a Bristol sorhatoshoz képest, amivel korábban szerelték az autót. És így született meg 1962-ben az amerikai erő és az angol karosszéria szerelemgyereke, a mára már ikonikussá vált AC Cobra (később Shelby Cobra).

Az eredeti Cobrák közül kiemelkednek értéküket tekintve azok, amelyeket Shelby saját magának épített. A legelső ilyen példány 1962-ben készült és Shelby élete végéig, 2012-ig megtartotta, rekordáron, 13,75 millió dollárért kelt el egy aukción 2016-ban.

Minden autórajongónak érdemes megnézni „Az aszfalt királyai” című filmet, amely Carroll Shelby élete alapján készült, (a filmben az Oscar-díjas Matt Damon alakítja Shelby-t).  Shelby és brit születésű autóversenyző, Ken Miles egyik nagy célja az volt, hogy megépítsenek egy forradalmi versenyautót a Ford Motor Companynek, amivel legyőzhetik Enzo Ferrari autóit az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen. És valóban, a Ferrarival vívott verseny eredményeként született meg minden idők legextrémebb Cobrája.

A Super Snake alapját a 427 Competition, egy korábban 27 példányban gyártott versenyváltozat adta, ebből építettek Shelby műhelyében bivalyerős utcai autót. A 7 literes V8-as motorjára két kompresszort is szereltek, így a teljesítménye elérte a 800 lóerőt, és ezt az erőt háromfokozatú automata sebességváltó küldte a szuperszéles hátsó kerekekhez.

A 427 Super Snake névre keresztelt Cobra megfelelt az elvárásoknak, 11 másodpercen belül futotta a negyed mérföldet, ami korábban a Ferrari 275 GTB-nek csak 14,5 másodperc alatt sikerült.

A Cobrák cobrájából csak két példány készült. Az egyiket Shelby a humorista Bill Cosbynak adta, aki nemsokkal később visszaküldte, mondván, hogy halálfélelme volt benne. A humorista vagy a jövőbe látott, vagy az érzései valósak lehettek, mert az autó következő tulajdonosa elvesztette uralmát a kocsi felett és a Csendes-óceánba zuhant, belehalt a sérüléseibe.

A másik, a képeken látható példányt Shelby 1968-ig megtartotta, aztán vált meg tőle. Később többször is gazdát cserélt, 2007-ben és 2015-ben is több mint ötmillió dollárt adtak érte, és ezzel akkor minden idők legdrágábban eladott Cobrájának számított, egészen addig, amíg Shelby első Cobrája piacra nem került. A 2007-es Super Snake aukción még Carroll Shelby is részt vett és elmesélte, hogy 305 km/órával mérte be vele a nevadai rendőrség.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.