• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Az utóbbi években a használt autók piaca jelentős változásokon ment keresztül, de összességében elmondható, hogy az adásvételek száma továbbra is növekedő tendenciát mutat. Az infláció növekedése és a kamatlábak emelkedése miatt egyre több vásárló dönt úgy, hogy új autó helyett használt járművet vásárol. Az új autók korlátozott elérhetősége is kedvez a használt autók piacának.

Országonként változik, hogy mely autók a legkeresettebbek – van, ahol egy modell különösen népszerű, míg máshol kicsi az érdeklődés iránta. A carVertical autóipari adatszolgáltató 15 ország, köztük Magyarország autótörténeti jelentéseit elemezte, hogy kiderítse, mely autómodellek iránt volt a legnagyobb érdeklődés 2023-ban.

Az egyes autómodellekre vonatkozó keresések száma a portálon tükrözi a kereslet mértékét, így a lekérdezések gyakorisága alapján összeállítható a legnépszerűbb járművek listája.

Magyarország legnépszerűbb használt autói

2023-ban Magyarországon a Volkswagen Passat volt a legtöbbet ellenőrzött autó, a platformon végzett összes előzményellenőrzés 4,6%-át ez a típus tette ki. Ezt követte a Ford Focus és a Volkswagen Golf, mindkettő 4,2%-os aránnyal, majd a Skoda Octavia 3,9%-kal és az Audi A4 3,8%-kal.

A magyar autóvásárlók továbbra is előszeretettel választják a német gyártók modelljeit, amelyek tartósan népszerűek a használtautó-piacon és lassan veszítik el értéküket.

A német autók dominanciája

Összességében a magyarországi autótörténeti ellenőrzések 14,2%-át a Volkswagen márkájú autók tették ki, ami azt mutatja, hogy ez a német gyártó a legnépszerűbb a hazai használtautó-piacon. A Ford (13,17%) és az Audi (13,15%) szintén kedvelt márkák a vásárlók körében.

Matas Buzelis, a carVertical vállalat kommunikációs vezetője szerint: „Magyarországon a Ford erős pozíciója különleges, szemben számos más európai piaccal. Az emberek gyakran választanak prémium alternatívák helyett megfizethetőbb modelleket, amelyek karbantartása kevésbé költséges. Emellett az autóvásárlási szokások egyre inkább hasonlítanak a technológiai eszközök vásárlásához: sokan kerülik azokat a modelleket, amelyeket nehéz továbbértékesíteni vagy javítani.”

A népszerű modellek vásárlásának kockázatai

Bár a legkedveltebb modellek sok figyelmet kapnak, a vásárlóknak óvatosnak kell lenniük, mivel ezek között az autók között gyakoriak a kilométeróra-manipulációk és a korábbi sérülések. A Magyarországon ellenőrzött Volkswagen Passat modellek 4,1%-ánál kimutatták a futásteljesítmény hamisítását, és 54,8%-uknak volt kártörténete. A Ford Focus esetében ezek az arányok 3,2% és 56,6%, míg a Volkswagen Golfnál 3,8% és 51,9%. A Skoda Octavia modellek 2,4%-ánál volt manipulált a kilométeróra, és 68,2%-uk szenvedett korábban kárt. Az Audi A4 esetében a kilométeróra-csalás aránya 5,3%, és 54%-uknak volt valamilyen sérülése.

A sérülések átlagos költségei

A Volkswagen Passat modellek átlagos kárértéke 4155 euró, míg a Ford Focusnál 4798 euró, a Volkswagen Golfnál 6256 euró, a Skoda Octaviánál 4524 euró, és az Audi A4 modelleknél 4970 euró.

Európai trendek

Európában a Volkswagen Golf volt a legtöbbet ellenőrzött autómodell, 4,91%-os részesedéssel. A BMW 3-as sorozat, a Volkswagen Passat, a BMW 5-ös sorozat és az Audi A4 is a legkeresettebb modellek között voltak. A BMW a legnépszerűbb gyártó, 14,7%-os részesedéssel, amelyet a Volkswagen (14,3%) és az Audi (11,9%) követ.

 

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.