• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Elrettentő tény: egy átlagos autó kormánykereke csaknem négyszer szennyezettebb lehet, mint egy nyilvános WC – derül ki egy nemrég készült tanulmányból. Egy átlagos személyautóban körülbelül 700-féle baktérium leledzik, köztük pl. a Staphylococcus és Propionibakterium.

Lehet, hogy elsőre túlzásnak tűnik az autót fertőtleníteni, mégis logikus tett még akkor is, ha csak az ABC és az otthonod között közlekedsz vele. Ha te, vagy az utasaid jártatok olyan helyen, ahol hozzáérhettetek vírusos tárgyakhoz (igen, ehhez elég az ABC vagy a posta is) akkor előfordulhat, hogy került némi vírus a kormányra, váltóra, ülésekre.

A tavaszi nagytakarítás égisze alatt kerítsünk sort autónk takarítására, fertőtlenítésére is, lehetőleg úgy, hogy ne szenvedjen helyrehozhatatlan károkat az utastér.

1. Alapos porszívózás

Vedd ki a szőnyeget, távolíts el minden a kocsiban felejtett dolgot, felesleges kacatot és szemetet. Ezután jöhet egy alapos porszívózás, próbálj a legkisebb zugokban is hatékony lenni.

2. Mivel irtsunk vírust?

Vannak olyan szerek, melyek bár beválnak a kórokozókkal szembeni harcban, mégis jobb velük óvatosan bánni. Az erősebb zsíroldók és a fürdőszobai, konyhai fertőtlenítőszerek megmarhatják a műanyagok felületét. Az aceton is a határozottan ellenjavallt kategóriába tartozik. A bőr felületekre az alkoholos fertőtlenítőszereket is csak óvatosan használd (a kézfertőtlenítők 60-70 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek), mert kiszárítja a bőrt.

Az utastér felületeinek egy részére használhatsz háztartási hypo-ból készült 0,1 százalékos oldatot (5 liter vízhez 1 dl hypo). A hypos oldat garantáltan vírusgyilkos, de a kárpitot, szőnyegeket inkább ne ezzel tisztítsd, mert kifakíthatja a textileket, sőt akár kárt is tehet bennük. A strapabíró, gyakran fogdosott felületeket (kilincs, váltógomb, italtartó, kormány) és a műanyag felületeket törölgesd át jól kicsavart hypós ruhával – szigorúan kesztyűben persze.

A szappan az autó esetében ugyanúgy beválik a vírusok ellen, mint a kezünkön és teljes biztonsággal használhatod az utastérben, károkozás veszélye nélkül.

Ha van olyan tisztítószer, amelyben hiszel, de azért bizalmatlan vagy vele szemben, akkor ne a műszerfal közepén próbáld ki, hanem válassz egy kevésbé látható kisebb felületet a teszthez.

Nagyon fontos, hogy olyan felületekre is külön figyelmet fordíts, amelyekre máskor nem: a gombokat, a belső visszapillantó tükröt, az érintőképernyőt, a kartámaszokat, a biztonsági öveket, sőt még az üzemanyagtartály fedelét is fertőtlenítsd.

3. Töröld szárazra

Akármelyik tisztítószert választod is, alaposan töröld le utána, sehol ne maradjon vegyszer.

4. …és még nincs vége

Tarts az autódban egy csomagnyi fertőtlenítő törlőkendőt, melynek segítségével a kezedet is fertőtleníteni tudod, és bármikor előkaphatod a kormány és a váltógomb áttörléséhez.

2020-03-30
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Prémium berendezések szerelése

  Jó hír a TESLA tulajdonosoknak!
  Már Magyarországon is elérhető az AMPTech
  prémium eszközök beszerelése!

  – Automata csomagtartó nyitó
  – Ajtó behúzó
  – Mozgásérzékelő modul
  – Automata kilincs
  – Elektromos csomagtér nyitó

  A kifejezetten a TESLA számára kifejlesztett AMPTech tuningkomponenseket
  a legszigorúbb szabványok szerint fejlesztették és tesztelték.
  4 év vagy 80 000 km garancia!

  ×

  Ne jelentsen gondot elektromos autói
  otthoni töltésének elszámolása!

  Skyguard E-Car manager

  Rendelje meg a Skyguard E-Car Managert, mellyel leegyszerűsíti
  és megoldja az elektromos autók otthoni töltésének elszámolását!

  ×

  Üzemeltesse egyszerűbben
  és költséghatékonyabban gépjármű flottáját!

  Skyguard Digitális Flotta-menedzsment

  Smart Rent szolgáltatásunkkal kulcsos autói kezelését 100%-ban digitalizálhatja.
  Kollégái okostelefonjuk segítségével foglalhatják, nyithatják/zárhatják a gépjárműveket.