• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Egy friss kormányrendelet-tervezet értelmében 2024. szeptember 1-jétől a külső töltésű és növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát az első belföldi forgalomba helyezéskor.

A tervezet azt is kötelezővé teszi, hogy az eddig kiadott zöld rendszámtáblákat legkésőbb 2026. november 30-ig le kell cserélni.

Az új szabályozás indoklása szerint a zöld rendszámtábla kedvezményei kizárólag a tisztán elektromos és nulla kibocsátású gépkocsik számára kívánják biztosítani, hogy ösztönözzék ezeknek a járműveknek a terjedését. Ezzel együtt jár például az ingyenes parkolási lehetőség, valamint a regisztrációs adó és a gépjárműadó kedvezményes mértéke. Magyarországon több mint 100 ezer zölt rendszámmal közlekedő jármű szerepel a nyilvántartásban, ebből közel 41 ezer kényszerülhet cserére.

Nem ért senkit váratlanul ez a lépés, mivel már egy ideje beszélnek róla, hogy megváltoztatják a zöld rendszám jogosultsági feltételeit, az új szabályok jelentős hatással lesznek a plug-in hibrid autók tulajdonosaira. Ha elfogadják a javaslatot, a tulajdonosok elveszítik a különleges rendszám adta kedvezményeket, ez nemcsak az ingyenes parkolási jogosultságot érinti, hanem a regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kell majd fizetni utánuk a tulajdonosoknak.

A tervezet szerint a rendszámcsere nem azonnal történik, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán. Emiatt a tulajdonosok a zöld rendszámmal járó ingyenes parkolási lehetőséget nem veszítik el rögtön a rendelet elfogadásakor, hiszen a parkolóőrök valószínűleg nem fogják egyesével vizsgálni a zöld rendszámos autók típusait, jogosultságait.

A kormány célja a változtatásokkal, hogy ösztönözze a tisztán elektromos járművek számának növekedését a közúti közlekedésben.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.