• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Egy 83 évvel ezelőtti sebességi világrekord-kísérleten Rolls-Royce-motorokkal elért, és mára csaknem elfeledett 575 km/órás sebességrekordnak állít emléket a Rolls-Royce legújabb limitált szériája.

A Wraith és Dawn modellek új Landspeed Collection limitált szériájával George Eyston kapitány és sebességi világrekordot megdöntött autójára, a Thunderbolt történetét meséli el a Rolls-Royce.

George Eyston Thunderbolt névre hallgató autóját két, egyenként 37 literes és több mint kétezer lóerős Rolls-Royce erőforrás hajtotta. Ezekből a turbófeltöltős repülőgép-motorból csak 19-et darabot gyártottak hidroplánok számára, az autóba szerelt erőforrásokat is azokból szerelték ki. A Thunderbolt sajnos elpusztult egy raktártűzben, de a két Rolls-Royce hajtóművét kiszerelték és a mai napig őrzik, az egyiket a királyi légierő múzeumában, a másikat a londoni tudományos múzeumban.

A limitált szériás új modellek kétszínű fényezést kapnak.

 

A Bonneville Blue színe halványkék, az inspirációt a kiszáradt sóstó medrének és a kék égnek a határán látható árnyalat adta. Bonneville a sebességrekordok különleges helyszíne már több mint egy évszázada, a kiszáradt sóstómeder kivételesen sima felületet biztosít a nagysebességű futamokhoz, ezért választotta a rekordkísérlethez ezt a helyszínt Eyston és csapata.

A sárga szín is okkal jelenik meg: Eyston a világrekord felállításakor nagy fekete nyilat és sárga karikát festett az autójára, hogy növelje annak láthatóságát. Erre azért volt szükség, mert a Thunderbolt fényesre csiszolt alumínium felületét a vakítóan fehér sóstómederben az akkori fotoelektromos időmérő berendezés nem észlelte megfelelően.

A nosztalgia lenyűgöző és elegáns módon az autók belterében is folytatódik. A minden irányban tökéletesen vízszintes, és szikrázóan fehér mederben egy 24 méter széles, 16 kilométer hosszú pályát alakítottak ki, melynek vízszintje ugyan felettébb előnyös, de a ragyogó fehér nagy tempónál nagyon megnehezíti az iránytartást és a távolságok megítélését. Eyston csapata ezért fekete vonalat festett fel a pálya teljes hosszában, így segítve a sofőrnek tartani az egyenest, hiszen enélkül életveszélyes lett volna ekkora sebességgel repeszteni. Ezt az egyszerű, de zseniális ötletet is megörökítették a Landspeed szériában, a finoman perforált fekete sávval a kormánykeréken és a vezetőülésen. A műszerfal faburkolata pedig a Bonneville-i kiszáradt sóstó talajának mintáját jeleníti meg.

A Wraith kupénál a 2117 LED-ből összeállított csillagos égbolt azt a csillagképet mutatja, ami a rekorddöntés éjjelén, 1938. szeptember 16-án a sóstómeder fölött látható volt.

A világrekord emlékére készült Landspeed Collection limitált szériában 25 darab Dawn és 35 Wraith készül majd, de ezeket már egytől-egyig lefoglalták a márka ügyfelei.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.