• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A Rimac csapata nemrégiben teljesen új irányba indult, most nem hiperautóval, hanem egy speciálisan önvezetésre tervezett városi autóval léptek színre.

Alapos oka vannak, hogy nem egy sportautóval, hanem egy széles tömegek számára elérhető elektromos önvezető járművel rukkoltak elő. A Rimac koncepciója ugyanis messze túlmutat az önvezető modellen, hiszen taxivállalatot indítanak Rimac Verne néven, ebben használják a saját fejlesztésű robotaxijaikat. Applikáció is készül mellé, amelyben rengeteg dolog előre beállítható lesz az autókon.

A Verne koncepció egészen egyedi, hiszen teljes körűen lefedi a robotaxizáshoz szükséges infrastruktúrát. A Rimac készíti az autókat, az applikációt és a bázist is, ahová a robotaxik visszajárnak tölteni. Az első Vernék 2026-ban kezdik a fuvarozást Zágrábban, de idővel több európai városban is elérhetők lesznek.

Verne robotaxi

A futurisztikus külsejű jármű Level 4-es önvezetésre képes és telis-tele van kamerákkal, radarral és LiDAR érzékelőkkel. Az autóban nincs kormány és pedálok, helyettük egy hatalmas, 43 colos képátlójú kijelző uralja a műszerfalat. A technikai paramétereit, így a teljesítményét és akkumulátorának kapacitását egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Innovatív dizájn és kényelmi funkciók

A Verne robotaxi különleges megoldásokkal büszkélkedhet. Rejtett kilincsekkel és visszapillantó-tükrök nélkül érkezik, tolóajtói pedig kényelmes beszállást biztosítanak. Mivel a felmérések szerint a legtöbb taxi 1-2 utast szállít, ezért az autóban mindössze két ülés található a kör alakú panoráma tető alatt. Ennek előnye, hogy a kicsinek tűnő autó utastere tágas és így is maradt hely a csomagtartónak.

Applikáció

A Verne robotaxi szolgáltatáshoz fejlesztett applikáció nem csak taxirendelésre lesz használható.  Az alkalmazásban már a taxi érkezése előtt beállíthatjuk, hogy milyen hőmérséklet fogadjon minket az autóban, milyen erősségű és színű legyen a hangulatvilágítás, sőt azt is, hogy milyen illat legyen az autóban.

A „anyahajó”, vagyis a töltőbázis projektről egyelőre nem árultak konkrétumokat, de úgy tervezik, minden városba telepítenek egyet.

A Rimac tervei szerint első körben Zágrábban állnak szolgálatba a Verne robotaxik 2026-ban, majd Németországot és az Egyesült Királyságot hódítják meg. 11 várossal már leszerződtek és további harminc várossal állnak tárgyalásban a project kapcsán.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.