• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A legfrissebb eladási lista alapján hazánkban tovább csökkent a dízelek iránti kereslet és a hibridek a legnépszerűbbek jelenleg. Mutatjuk a további részleteket!

A Jóautók.hu közleményében található adatok szerint a dízelek aránya az új autók közt mára 12%-ra zsugorodott, de a dízelautók visszaszorulása már egy évtizede tart, 10 év alatt 46 százalékról csökkent alig 10 százalék fölé a részarányuk.

Ugyanakkor a hibrid kategóriába tartozó személyautók eladási aránya meredeken emelkedik Magyarországon: az első félévben forgalomba helyezett új 53 500 autó 44 százaléka rendelkezett kiegészítő elektromos motorral, szemben a 4 évvel ezelőtti 7 százalékos aránnyal. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közleményben felhívja arra is a figyelmet, hogy „A képet jelentősen árnyalja, hogy a DataHouse statisztikáiban szereplő hibrid kategóriába sorolt autók több mint kétharmada mild hibrid jármű. Ezek nem alkalmasak önálló villanymotoros haladásra, csupán induláskor és dinamikus gyorsuláskor segít rá egy kis elektromos motor a belső égésű motorra a fékezés során nyert energiát hasznosítva.”

Folyamatosan csökken a tisztán benzinmeghajtású autók részaránya is, az első félévben 39 százalék volt.

A tisztán elektromos hajtású autók tömeges terjedése egyelőre még várat magára, az idei év első felében 2918 új villanyautót értékesítettek, ami a teljes értékesítés mindössze 5 százalékát teszi ki. Ez nem sok, ugyanakkor az elmúlt három évben több mint a duplájára nőtt az eladások mennyisége. A vásárlók egyelőre kivárnak, egyrészt az elektromos autók magas árai, másrészt a hazai napelem- és zöldenergia-program aktuális bizonytalanságai miatt. Az sem tesz jót az elektromos autók térnyerésének, hogy szinte mindenhol megszűnt az ingyenes töltés lehetősége.

Az eladási lista alapján tehát jól látszik, hogy átalakulóban van az autópiac, növekszik a kereslet az elektromos és hibrid autók iránt és csökken a benzines és a dízel autók iránti érdeklődés. Ugyanakkor a teljes hazai személyautó-állomány nagy részét még a benzines autók teszik ki: 2022 végén a több mint 4,1 millió személyautó 63 százaléka benzines, 32 százaléka pedig dízelmotor meghajtású volt.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.