• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Az elektromos járműveket gyártó Lucidnek köszönhető Amerika legerősebb villanyautója, és most bemutatták az Air luxuslimuzinjának új kiadását.

Fotó: Lucid Motors

A Lucid nemrég bejelentette, hogy új változatot vezet be a kínálatába az Air tisztán elektromos szedánjából. Az újdonság a Lucid Air Grand Touring Performance nevet nyerte, 1050 lóerős teljesítménnyel bír, az induló ára pedig 179 ezer dollár lesz.

A cég tavaly ősszel bemutatott Air szedánja, a Dream Edition Performance tavaly robbant be az amerikai autópiacra. A Dream Edition sok szempontból lenyűgözte a kritikusokat, többek között az 1111 lóerős teljesítményével. Ebből a különleges változatból azonban csupán 520 példányt gyártott az amerikai cég, ami már elfogyott.

Így eljött a Grand Touring Performance ideje, amelynek specifikációi majdnem megegyeznek a Dream Edition kiadással, az induló ára mindössze 10 ezer dollárral magasabb, és nem lesz ennyire korlátozott példányszámú.

Fotó: Lucid Motors

Fotó: Lucid Motors

A sima Grand Touring sem nevezhető gyengének a maga 830 lóerejével, de a Performance változat két motorja együtt 1065 lóerős, azaz 45-tel több, mint a Tesla Model S Plaid. Ez a lóerő különbség nem túl sok, ráadásul a Lucid hiába erősebb, papíron kevésbé megy jól: 2,6 másodperc alatt lehet százon, ami vitathatatlanul alulmúlja a Plaid két másodperc körüli eredményét. Ha már összehasonlítjuk a két modellt, azt is meg kell jegyeznünk, hogy a Model S Plaid 129 900 dolláros vételára 50 ezer dollárral alacsonyabb, mint a Lucid Air Grand Touring Performance-é.

Fotó: Lucid Motors

Villanyautó lévén fontos beszélnünk a Performance hatótávolságáról is: a gyártó 716 kilométeres becsült hatótávot ígér. A Lucid fejlett vezetést segítő rendszere, a DreamDrive Pro alapfelszereltség a teljesen autonóm vezetéshez szükséges hardverek nagy részével együtt, beleértve a lidar érzékelőt is.

Fotó: Lucid Motors

Az Air Grand Touring Performance elvileg júniustól lesz elérhető, de a Lucid még a gyártás kezdeti szakaszában tart, szeptember óta körülbelül 400 járművet építettek, és körülbelül 25 ezer foglalásuk van. Ráadásul valószínű, hogy a közeljövőben nem is tudnak ekkora mennyiséget kiszolgálni, mert az Automotive News értesülései szerint az alkatrészhiány miatt az idén nagyjából 12-14 ezer Lucid legyártására lesz mód, függetlenül a megrendelések számától.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.