• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A túl sok baleset miatt az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) ezért egységes szabályokat javasol az elektromos rollerekre.

A tervezett szabályozás oka az elektromos rollerek elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedése. Az EU-ban az elektromos rollerek használatának szabályozása tagállamonként eltérő.

„Az elektromos rollerek ma már mindennaposak az európai városokban, de a kórházakban is egyre több a súlyos balesetet szenvedettek száma, ezért ésszerű, egységesített intézkedéseket kell bevezetni a közlekedők biztonsága érdekében” – fogalmazott Antonio Avenoso, az ETSC elnöke.

Csak Németországban 2020-ban mintegy 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerekkel összefüggésben, ez a szám 2021-re mintegy 5500-ra emelkedett. Tavaly 7600 ember sérült meg, illetve októberben 11-en vesztették életüket. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a rollerek használatának alsó korhatára jelenleg 14 év, vezetéséhez engedély sem szükséges.

A héten közzétett ETSC jelentésében az elektromos rollerekre vonatkozó új előírások bevezetését javasolta a bizottság. Az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe és a testület tilalmat vezetne be a rollerek gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára. Emellett gyárilag beépített 20 km/h-s sebességkorlátozást és nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmérőjű kerekeket, valamint a rollerek használóinak bukósisak kötelező viselését tennék kötelezővé.

Forrás: MTI

2023-03-02
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Skyguard bérautó szolgáltatás