• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Nem az a kérdés, hogy lesz-e elektromos autód, hanem hogy mikor veszed meg az elsőt. És- mivel elektromos autók sokkal drágábbak, mint a benzines vagy dízel modellek – sokan használt autót választanak. Ehhez adunk most pár tippet, hiszen az elektromos autóknál más paraméterekre kell figyelni, mint a hagyományos autóknál.

Mérlegelj

Fontos döntés, hogy milyen elektromos autóra lesz szükséged. Először is azt kell eldönteni, hogy BEV (teljesen elektromos), PHEV (plug-in hybrid) vagy REx (hatótáv növelt elektromos) modell szolgálja ki leginkább az igényeidet. Gondold át, hogy mennyi a napi megtett kilométered, hiszen, ha 50 km alatt vagy és csak egy autó van a háztartásotokban, amivel így néha hosszabb útra indultok, akkor a PHEV-ek között érdemes szétnézned. Ha napi 160 kilométernél kevesebbet utazol, ekkor elég lehet egy kisebb kocsi, mint a Renault Zoe. Ha pedig fontos a nagyobb hatótáv, akkor a hatótáv növelt elektromos kocsik között kell nézelődnöd.

Szervizelőzmények

Bár a villanyautók egyszerűbb és megbízhatóbb szerkezetek, mégsem szabad spórolni az átvizsgálás költségén a vásárlás előtt. A mechanikai átnézés (fékek-futómű, korrózió, töröttség, stb.) azonos metódussal történik, mint a hagyományos modelleknél, de az elektromos rendszer átvizsgálását legjobb szakműhelyre bízni.

A kulcstényező: az akkumulátor

Az elektromos autó akkumulátora vitathatatlanul a legfontosabb része az egész járműnek. Az aksi állapotát sok minden befolyásolja egyebek mellett a használati gyakoriság, a vezetési stílus, a töltési szokások. Jó, ha tudod, hogy az az akkumulátor megy a leggyorsabban tönkre, amit a legtöbbször töltenek 100%-ra; de a teljes lemerülést sem élvezi igazán egyik villanyautó se. Egy átlagos elektromos autó akkumulátora 10-20 évig bírja, mielőtt ki kell cserélni. Az aksik általában nem hirtelen halált halnak, hanem fokozatosan romlik az állapotuk. A jobbik eset, ha csak bizonyos cellák, ezeket lehet általában egyenként cserélni. Az esetek többségében javítható egy akkumulátor, cserére csak akkor van szükség, ha egységesen minden cella elfáradt már.

Használt elektromos autó vásárlása előtt bármelyik elektromosautó-kereskedéstől kérhetsz állapotjelentést a jármű akkumulátorától.

Figyelj a tölthetőségre!

Érdemi hatótávot utazás közben rátölteni csak a DC-tölthető autókra lehet, a csak AC-tölthető autók inkább az éjszakai töltésre ideálisak.

Alapszabály, hogy akkor érdemes villanyautóban gondolkodni, ha otthon vagy a munkahelyen rendelkezésünkre áll egy folyamatosan szabad és mindig működő töltőpont. Ha rendszeresen a közterületi, áruházi vagy más nyilvános töltőpontokra szorulnál, akkor hagyd az elektromos autót, válassz inkább hibridet.

2023-08-28
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Skyguard bérautó szolgáltatás