• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Végre itt a nyár, a szabadság és a pihenés időszaka! Az úticél viszont sajnos még mindig nagyobb megfontolást igényel… A vírushelyzet enyhülésével ugyan megnyíltak a határok, de sokan a járvány miatt nem szívesen szállnak repülőre, így hát az autó kézenfekvő alternatíva. Annak érdekében, hogy csak pozitív izgalmakban legyen részetek a családi nyaraláson, érdemes pár ellenőrzést elvégezni a kocsin indulás előtt.

Mutatjuk az ADAC csekklistáját, a német autóklub ugyanis összeszedte, mi mindent kell ellenőrizni az autón, mielőtt nyaralni indulnánk vele.

Gumiabroncsok:

Mielőtt elindulsz, feltétlenül csekkold a gumiabroncs nyomását és állítsd be a terheléshez. Tudod, nagyobb súly, nagyobb nyomás! Vizsgáld meg az abroncsok profilját is és nézd végig esetleges sérülések után kutatva.

Motorolaj:

Ellenőrizd, hogy megfelelő-e az olajszint a járműben, hiszen a motor károsodhat, ha túl alacsony az olajszint.

Hűtőrendszer:

Amekkora hőség van, különösen fontos, hogy a motor megfelelően tudja hűteni magát. Épp ezért mindenképp ellenőrizd a hűtővíz szintjét! A hűtővíz minden benzinkútnál feltölthető, de légy óvatos! Ha a motor forró, a hűtőrendszer nyomás alatt áll és ilyenkor jobb, ha nem nyitod ki a tartályt, vagyis mindig várd meg, hogy a motor lehűljön, mielőtt feltöltenéd a hűtővizet.

Világítás:

Nyilván a hétköznapokban is fontos, hogy működjön az összes fényszóró, index és hátsó lámpa, de a hosszú utakon különösen ne kockáztass! Épp ezért vizsgáld át, hogy előírás szerint működnek-e a fényszórók, irányjelzők, a féklámpa.

Akkumulátor:

Arról sokat hallunk, hogy az akkumulátorra nincs jó hatással a hideg, de azt csak kevesen tudják, hogy az akksi a forróságra is érzékeny és a hőség nagyon visszaveheti a teljesítményét. Ha hosszabb útra készülsz, érdemes megnézetni az akkut és ha szükséges, beruházni egy új akkumulátorra.

Ezen kívül:

Mielőtt útnak indulsz, ellenőrizd a légkondi, a fékeket és az ablaktörlő lapátokat is, és töltsd tele a szélvédőmosó tartályát is.

Utazás után

Nemcsak nyaralás előtt, hanem hazatértünkkor is figyelmet igényel az autónk!

Pakold ki az összes csomagot, hiszen a bent felejtetett nyaralási kellékek a fogyasztást is növelik, az ADAC számításai szerint 100 kilónként nagyjából 0,3 literrel eszik többet az autó 100 kilométeren. Ugyanezen okból a tetőboxokat, kerékpártartókat is érdemes leszerelni nyaralás után, mert akár 20 százalékkal is megdobhatják a kocsi fogyasztását.

Miután kipakoltad a sok nehéz bőröndöt, csomagot, ellenőrizd a fényszórók beállítását! Amennyiben szükséges be kell állítani, hogy a fényszórók ne világítsanak túl alacsonyan és rendesen bevilágítsák az utat.

Mivel a poggyászok súlya miatt a gumiabroncsok nyomását optimális esetben megnöveltük, ezért a nyaralás után újra a normál körülményekhez kell igazítani. Intenzív használat után a futófelület mélységét is ellenőrizni kell.

Ugyanúgy, ahogyan indulás előtt, a hazaérkezést követően is érdemes csekkolni az olajszintet és a hűtőfolyadékot is. Ha lecsökkent a hűtőfolyadék szintje a nyaralás végére, akkor irány a szervíz, bízd szakemberre az okok kivizsgálását.

2021-06-25
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Prémium berendezések szerelése

  Jó hír a TESLA tulajdonosoknak!
  Már Magyarországon is elérhető az AMPTech
  prémium eszközök beszerelése!

  – Automata csomagtartó nyitó
  – Ajtó behúzó
  – Mozgásérzékelő modul
  – Automata kilincs
  – Elektromos csomagtér nyitó

  A kifejezetten a TESLA számára kifejlesztett AMPTech tuningkomponenseket
  a legszigorúbb szabványok szerint fejlesztették és tesztelték.
  4 év vagy 80 000 km garancia!

  ×

  Ne jelentsen gondot elektromos autói
  otthoni töltésének elszámolása!

  Skyguard E-Car manager

  Rendelje meg a Skyguard E-Car Managert, mellyel leegyszerűsíti
  és megoldja az elektromos autók otthoni töltésének elszámolását!

  ×

  Üzemeltesse egyszerűbben
  és költséghatékonyabban gépjármű flottáját!

  Skyguard Digitális Flotta-menedzsment

  Smart Rent szolgáltatásunkkal kulcsos autói kezelését 100%-ban digitalizálhatja.
  Kollégái okostelefonjuk segítségével foglalhatják, nyithatják/zárhatják a gépjárműveket.