• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A 2013. évi LXVII. törvény alapján a nehézgépjárműnek minősülő, azaz 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbuszok 2024. április 1-től a megtett úttal arányosan, az e-útdíj-rendszerben kell, hogy díjat fizessenek az úthasználatuk után.

A HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszerben a megfelelő módon, autóbuszként lehet regisztrálni a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti buszokat. Fontos, hogy a korábban regisztrált autóbuszok adatait is módosítani szükséges!

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) által működtetett HU-GO e-útdíj-rendszerben mostantól lehet a megfelelő, a február végén módosított jogszabályban rögzített járműtípust megadni a különböző járművekhez. A megfelelő gépjárműadatok beállítására nemcsak az új járműregisztrációknál, hanem a HU-GO rendszerbe már korábban regisztrált buszok esetében is figyelni kell!

A módosításra azért van szükség, hogy a 3,5 tonna feletti autóbuszok úthasználata után ne a tehergépjárművekével megegyező, hanem annál kedvezőbb, egyedi szabályozás alapján történhessen meg az útdíj infrastruktúradíj részének kiszámítása 2024. április 1-től.

A megfelelő autóbusztípust a gépjármű adatainál, a Járműtípus mezőben tudják megadni ügyfeleink, a legördülő menü segítségével.

A választható járműtípusok:

 • Nehéz tehergépjármű
 • M2 autóbusz 3,5 t feletti
 • M3 autóbusz 5 t feletti
 • Lakóautó 3,5 t felett

Szintén nagyon lényeges, hogy az úthasználat megkezdése előtt a megfelelő járműtípus mellett a járműkategória, azaz a tengelyszám (kéttengelyes − J2, háromtengelyes − J3, négytengelyes − J4, öt- vagy többtengelyes − J5) is megfelelő módon, az éppen aktuális tengelyszámhoz igazodva, kerüljön beállításra!

Ha ugyanis egy 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbusz utánfutót húz maga után, a vontató jármű és a vontatmány tengelyszámát össze kell adni, mivel az útdíj külsőköltségdíj részét az útdíjköteles gépjárművek összesített tengelyszáma alapján kell számítani. Például, ha egy kéttengelyes autóbusz kéttengelyes utánfutót vontat, akkor az infrastruktúradíjat tengelyszámtól függetlenül az M2/M3 járműtípusának megfelelően, a külsőköltségdíjat azonban összesen négy tengely (J4), valamint a környezetvédelmi osztályba sorolása alapján kell számítani.

Amennyiben a NÚSZ Zrt. ellenőrzési rendszere nem megfelelő tengelyszámot érzékel, az úthasználat jogosulatlannak minősül és bírságot von maga után.

Új regisztráció létrehozása

A regisztrációs folyamat során meg kell adni a szerződött díjfizető, valamint egy, a rendszerben használni kívánt gépjármű adatait. Itt kell megadni a megfelelő járműtípust.

Korábbi regisztráció – járműadatok módosítása

A HU-GO rendszerbe korábban regisztrált buszok esetében a gépjárműadatoknál a járműtípus alapbeállításként „Nehéz tehergépjármű”. Ezt szükséges módosítani a megfelelő M2 vagy M3-as autóbusz típusra.

Létezik kényelmes és megbízható megoldás is az útdíjfizetésre: ha OBU EASY fedélzeti eszköz segítségével egyenlíti ki a szükséges úthasználati díjat, akkor garantált, hogy az útdíj a megtett úttal arányosan kerül kiszámításra. Az eszköz GPS műholdak segítségével meghatározza a jármű aktuális pozícióját, ezeket az adatokat GSM hálózaton továbbítja a központi rendszer felé, amely így megállapítja, hogy az autó mikor lép át díjköteles szakaszhatárt. Ezt az információt beküldi a NÚSZ (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) rendszerébe, amely az üzemeltető által megadott jármű adatok (tengelyszám, környezetvédelmi besorolás) és a GPS koordináták alapján kiszámolja a használati díjat és levonja a felhasználó HU-GO egyenlegéből.

Kérjük a HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszerbe már regisztrált 3,5 t feletti autóbuszok üzemeltetőit, hogy 2024. március 31-ig ne vegyék igénybe útdíjfizetésre a HU-GO e-útdíj-rendszert, ne használják a megvásárolt fedélzeti eszközeiket!

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.