• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Az amerikai székhelyű Aptera bemutatta első járművét, amely akár 1600 kilométert képes megtenni újratöltés nélkül.

A Lightyear One után az Aptera is bemutatott egy olyan autót, ami száz százalékban napelemekkel is képes üzemelni. Nem ez az Aptera első nekifutása, hiszen volt már egy próbálkozásuk csaknem 10 évvel ezelőtt, de akkor nem sikerült befektetőt találniuk a projecthez. Most viszont újra erőre kaptak és már előrendelhető a járgány: 100 dollár visszatérítendő összegért speciális kiadású járművet lehet lefoglalni, persze korlátozott számban. Az első példányok 2021-ben kerülnek leszállításra, az ügyfelek megtervezhetik és testre szabhatják saját Apterájukat.

Három különböző akkumulátorcsomag közül lehet választani (a legkisebb 40, a legnagyobb pedig 100 kWh-s), a gyártó szerint a 100 kWh-s  kocsi hatótávja az 1600 kilométert is elérheti. Sőt, akár valamivel többet is, mert az Apterának van egy másik trükkje is: a „Never Charge” napelemes felülete. Ez a panel egy (napsütéses) nap során mintegy 56 kilométert adhat hozzá a hatótávhoz és további panelek hozzáadásával a további 38 km távolság nyerhető – így elméletileg a helytől (leginkább egy napos országban, lássuk be, nem mi leszünk az optimum hely ehhez) és a vezetési szokásoktól (városi ingázásra tökéletes) függően előfordulhat, hogy soha nem kell elektromosan tölteni.

Az Aptera kétféle hajtással rendelhető, elsőkerék hajtással 5,5 másodperc alatt gyorsul százra, az összkerékhajtású változatnál ugyanez 3,5, mp vesz igénybe.

A kétszemélyes, háromkerekű járgány látványos, futurisztikus darab, leginkább egy szárny nélküli repülőre emlékeztet. A kocsiban egy 15 colos érintőképernyőt találunk és többféle extrával is felszerelhető, kérhető bele pl. a kettesszintű önvezetést lehetővé tevő SafetyPilot vezetéssegítő rendszer, offroad funkciók és háromcsatornás hangrendszer.

 

Chris Antony, a cég társalapítója sajtóközleményében arról beszélt, hogy az Aptera hatékonyságának fontos tényezője a rendkívül aerodinamikus dizájn, melynek köszönhetően az autó légellenállási együtthatója csak 0,13.

Az különleges járművek ára  a felszereltségétől függően 25 900 – 46 900 dollár között van.

forrás: https://www.caranddriver.com/

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.