• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Újabb szintre lép az elektromos autók világa: jön az új modell, amely ki tudja segíteni lemerülés közeli társait.

A Sono Motors nevű német startup egy vadonatúj villanyautó piacra dobását tervezi.  A nemrégiben elkészült első prototípusokkal már többször is átszelték Európát. A Svédországban gyártásra kerülő Sono Sionra eddig már több mint 10 ezer előrendelés érkezett.

Hogy mi olyan nagy szám ebben az autóban? Ez a világ első napenergián alapuló autója!

Az alap erőforrása egy 35 kWh teljesítményű akkumulátor, ami a WLTP sztenderd alapján 255 kilométer megtételére képes, gyorstöltéssel 30 perc alatt 80 százalékosra lehet tölteni. A Sono Sion 4,29 méter hosszú, illetve 1,83 méter széles, 650 literes csomagtartóval bír és a külsejét 248 napcella borítja. Ezeknek köszönhetően a kocsi naponta plusz kilométernyi energiát tud az akksiba tölteni, amit tárolni is tud. Ezek segítségével napi 34 kilométernyi hatótávolság nyerhető gyakorlatilag ingyen.

© Sono Motors

© Sono Motors

A meghajtásról egy 163 lóerős, illetve 290 Nm nyomatékú villanymotor gondoskodik, a végsebessége 140 km/h. A külső design nekünk nem lopta be magát a szívünkbe, de elég extrém ahhoz, hogy tutira legyenek rajongói is. A belső a BMW I3-ra hajaz, de azért rejt egyedi megoldásokat is. Itt van például a moha a műszerfalon, ami a levegő szűrését biztosítja.

© Sono Motors

Az autó Car sharing alapanyagként fog működni, már el is készült a GoSono applikáció, amely hármas funkcióval bír: A Car sharing funkcióval bérbe adható az autó, a ride sharingnek hála felkaphatjuk a velünk egy irányba tartó utasokat, de a legegyedibb ötlet a PowerSharing funkció. Ez kvázi egy energia marketplace, megadhatjuk, hogy mennyi energiát adunk el milyen áron és ha megegyeztünk a vevővel, tölthetjük mások autóját vagy kütyüjét az autónkról.

© Sono Motors

Az autó alapára akkumulátorral együtt 25.500 euró (8 millió forint), amely az elektromos autók árait nézve nem durva. A sorozatgyártás előre láthatóan 2020 második felében kezdődik meg, a tervek szerint 43 ezer példány kerül majd ki a SAAB egykori üzemének gyártósoráról.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.