• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Újabb szintre lép az elektromos autók világa: jön az új modell, amely ki tudja segíteni lemerülés közeli társait.

A Sono Motors nevű német startup egy vadonatúj villanyautó piacra dobását tervezi.  A nemrégiben elkészült első prototípusokkal már többször is átszelték Európát. A Svédországban gyártásra kerülő Sono Sionra eddig már több mint 10 ezer előrendelés érkezett.

Hogy mi olyan nagy szám ebben az autóban? Ez a világ első napenergián alapuló autója!

Az alap erőforrása egy 35 kWh teljesítményű akkumulátor, ami a WLTP sztenderd alapján 255 kilométer megtételére képes, gyorstöltéssel 30 perc alatt 80 százalékosra lehet tölteni. A Sono Sion 4,29 méter hosszú, illetve 1,83 méter széles, 650 literes csomagtartóval bír és a külsejét 248 napcella borítja. Ezeknek köszönhetően a kocsi naponta plusz kilométernyi energiát tud az akksiba tölteni, amit tárolni is tud. Ezek segítségével napi 34 kilométernyi hatótávolság nyerhető gyakorlatilag ingyen.

© Sono Motors

© Sono Motors

A meghajtásról egy 163 lóerős, illetve 290 Nm nyomatékú villanymotor gondoskodik, a végsebessége 140 km/h. A külső design nekünk nem lopta be magát a szívünkbe, de elég extrém ahhoz, hogy tutira legyenek rajongói is. A belső a BMW I3-ra hajaz, de azért rejt egyedi megoldásokat is. Itt van például a moha a műszerfalon, ami a levegő szűrését biztosítja.

© Sono Motors

Az autó Car sharing alapanyagként fog működni, már el is készült a GoSono applikáció, amely hármas funkcióval bír: A Car sharing funkcióval bérbe adható az autó, a ride sharingnek hála felkaphatjuk a velünk egy irányba tartó utasokat, de a legegyedibb ötlet a PowerSharing funkció. Ez kvázi egy energia marketplace, megadhatjuk, hogy mennyi energiát adunk el milyen áron és ha megegyeztünk a vevővel, tölthetjük mások autóját vagy kütyüjét az autónkról.

© Sono Motors

Az autó alapára akkumulátorral együtt 25.500 euró (8 millió forint), amely az elektromos autók árait nézve nem durva. A sorozatgyártás előre láthatóan 2020 második felében kezdődik meg, a tervek szerint 43 ezer példány kerül majd ki a SAAB egykori üzemének gyártósoráról.

2019-10-06
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok