• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A városi dugók és a parkolóhelyek hiánya miatt egyre több gyártó fejleszt elektromos törpeautókat.
Bemutatkozott a City Transformer az idei IAA Autószalonon.

Egyre többet hallani a mini városi autókról (némelyikre pontosabb megfogalmazás a négykerekű robogó). Ennek oka, hogy egyes felmérések szerint az autótulajdonosok 85%-a szinte csak munkába járáshoz használja az autóját, ráadásul a forgalmi viszonyok miatt ezt átlag 24 km/h csúcssebességgel teszi – épp ezért számukra felesleges nagyobb és gyorsabb autót vásárolni.

Ímhol ebben a kategóriában egy autó – mely állítólag jövőre már nálunk is kapható lesz- az Opel Rocks-e. A miniautó akkumulátora 45 km/h-s végsebességre és 75 km hatótávra képes, az autó 2,41 méter hosszú és 1,39 méter széles. Érdekesség, hogy Németországban már a 15 éves fiatalok is közlekedhetnek vele a forgalomban, mert ott erre a kategóriára olyan egyedi szabályok vonatkoznak, melyek lehetővé teszik ezt. Az ára egyelőre nem ismert, ugyanakkor a gyártó azt ígéri, hogy olcsóbb lesz, mint egy átlagos városi kisautó, a havi lízingköltsége kb. egy tömegközlekedési bérlet árával lesz megegyező.

FORRÁS: OPEL

No de lássuk, mit tud a most bemutatott City Transformer!

Legizgalmasabb képessége a változtatható szélesség, mely 1 méterről (City Mode) akár 140 centire (Performance Mode) is növelhető annak érdekében, hogy nagyobb sebességnél nagyobb stabilitást biztosítson utasai számára. City Mode-ban az autó olyan keskeny, hogy akár négy is elfér belőle egy parkolóhelyen – mondjuk ahhoz, hogy ez itthon is sikerüljön, csiszolni kell még a magyar parkolási kultúrán…

A City Transformer hossza 2,5 méter, a magassága 1,58 méter, a tengelytávja pedig 1,8 méter. Méreteiből adódóan az autó által szállítható két személy egymás mögött fér el, elől kényelmesen, hátul kicsit szűkösen.

Gyorsabb és a hatótávja is nagyobb, mint az Opel Rocks-e-nek, a végsebessége 90 km/h, a hatótáv pedig egy töltéssel 120 és 180 km között mozog. Viszonylag dinamikus, 50 km/h-ra 5 másodperc alatt gyorsul és akár fél óra alatt újratölthető az akkumulátora. Mindezen képességeknek azonban megvan az ára, 16 ezer eurót kérnének a City Transformer-ért, de a korai előrendelők 12 500 euróért (kb. 4,2 millió forintért) kaphatják meg. Meglátjuk, mennyire arat majd sikert, hiszen minden praktikuma ellenére be kell látni, hogy ennyiért egy átlagos ötszemélyes kisautó is beszerezhető.

 

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.