• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Idén nyáron módosult a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény, többek között megváltozott a vadkár rendezésével kapcsolatos rendelkezés is.

Érdemes tudni

Korábban csak akkor volt a sofőr felelőségre vonható a vadgázolásért, ha nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett; a vadásztársaságot pedig akkor terhelte felelősség, ha nem helyezett ki vadveszélyre figyelmeztető táblát.

Az idén júliusban megváltoztatott vadászati törvény értelmében a vadveszélyt jelző tábla hiányában is az autósé a felelősség. Amennyiben az autóvezető nem tudja bizonyítani, hogy a vadat azért gázolta el, mert azt éppen a vadászok űzték, hajtották, lőtték, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban keletkezett kárt. Sőt, épp ellenkezőleg: a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell kifizetnie a vadásztársaság felé a tulajdonába tartozó elgázolt vad értékét.

Jogszabály rendelkezik arról, hogy a gyorsforgalmi utakat (autóutat, autópályát) úgy kell üzemeltetni, hogy arra a vad ne tévedhessen fel, és a fenntartónak kell vállalnia a felelősséget az itt elütött vadakért.

Ha megtörtént a baj

Vadgázolás esetén mindenképpen érdemes rendőrségi helyszínelést kérni, akkor is, ha nincs személyi sérülés. A helyszíneléskor a rendőrök értesítik a vadásztársaságot, és a vétlenség bizonyítása is fontos lehet.

Az elütött vadat nem szabad elmozdítani, tilos elvinni az elpusztult állat tetemét, hiszen az a vadásztársaság tulajdonát képezi. A vadbalesetkor keletkezett átlagos kár kimondottan magas lehet, egy kifejlett szarvasbika értéke bőven milliós tétel.

A vadbaleset esélye pedig nem is olyan csekély: az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint az éves esetszám megközelíti a nyolcezret, és e szám évről évre emelkedik.

A balesetek nagy része az őszi időszakban történik, amikor a nagyvad mozgása megváltozik. Az erdőben vezető, nehezebben belátható útszakaszokon, valamint a sűrű bozóttal szegélyezett utak mellett érdemes a megengedettnél lassabban haladni, hogy elkerüljük a bajt.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.