• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Bond Aston Martinja, Mad Max Ford Falconja vagy az időutazó DeLorean a legmenőbb? Nehéz lenne abszolút listát felállítani, hiszen rengeteg ikonikus járgány tűnt már fel a mozik vásznain, amelyeket vágyakozva csodáltunk. Korosztályosan is megoszlanak a kedvencek, hiszen nem mindegy, hogy Hazárd megye lordjain nevelkedtél, vagy a Transformers filmeken nőttél fel. Nem tudunk teljességre törekedni, hiszen a lista hosszú, így most a 10 személyes kedvencünket idézzük fel. Neked melyik autólegenda a legkedvesebb?

1.DeLorean DMC-12 (Vissza a Jövőbe trilógia)

A mindenki által ismert időgép eredetijét a DeLorean Motor Company gyártotta 1981-ben és 1982-ben az amerikai piac számára és nem lett belőle az utak sztárja, összesen kb. 9000 darabot adtak el belőle. Tudtad, hogy még ma is lehet kapni remek állapotban lévő DeLorean-t? A karosszériája rozsdamentes acélból készült, így ezek az autók gyakorlatilag sosem kopnak el… Emlékszel, hogy a 88 mérföldes sebességet kellett elérnie, hogy idősíkot tudjon váltani… Érdekesség, hogy a valódi végsebessége 85 mérföld, azaz 136 km/óra.

vissza a jövőbe autó

2. 1982 Pontiac Firebird Trans Am (Knight Rider)

K.I.T.T. néven híresült el, mint Michael Knight hű társa, aki a karóráján keresztül is tudott instrukciókat adni neki. Kinek ne tetszene egy olyan intelligens autó, amely önvezető és gyors, mint a villám?  Tudása (különösen a 80-as években, amikor a képernyőre tapadva figyeltük) elképesztő: önvezérlés, 550le-s hibrid motor, xenon lámpák infravörös nézettel, nanotechnológiát használó külső bevonat és karosszéria, mely szín- és alakváltó, turbó mód, későbbiekben SPM fokozat, katonai műholdrendszerrel kapcsolat, FBI adatbázissal kapcsolat, sérülések önjavítása, nagysebességű internet, mesterséges intelligencia, hangvezérléses GPS, új támadó mód, vezetéknélküli rádiókapcsolat a sofőrrel, orvosi diagnosztikai berendezések, kapcsolódási lehetőség térfigyelő kamerákhoz, automata vezetés és az extra ugratás.

1982 Pontiac Firebird Trans Am (Knight Rider)
3. Aston Martin DB5 (Goldfinger)

A gyönyörű formatervvel rendelkező autót mindössze három évig gyártották, és összesen alig több mint ezret adtak el belőle, hiába volt korának egyik leggyorsabb autója. A film 1964-es, de mai szemmel nézve is csodálatosan szép. Nyilván az eredtihez képest James Bond autója rengeteg módosításon esett át – ezt maga Q is részletesen is elmondja a filmben.

 

 

Aston Martin DB5 (Goldfinger)

4. Nissan Skyline GT-R (Halálosabb iramban)

A Halálos iramban filmek közül talán a leginkább kultikussá ez a modell vált.1999-től 2002-ig gyártották az R34 GT-R-t, amit a filmre kék neonnal és egy kis nitróval turbóztak fel, na meg persze egyedi festéssel. A több mint 1500 kilogramm súlya ellenére is úgy repeszt, mintha puskából lőtték volna ki, köszönhetően a 2,6 literes, 280  lóerős RB26DETT motornak.

Nissan Skyline GT-R (Halálosabb iramban)

5. Peugeot 406 (Taxi):

Kétségtelenül a Taxi az utóbbi 20 év egyik legjobb autós filmje (bár nyilván ez is szubjektív, biztosan sokan vitatkoznának velünk ezen). Kevés annyira vérbeli autós filmet forgattak, amit igazi autóőrültként is lehet szeretni és értékelni. A Taxi néhol kicsit túlzó, de az autós jelenetek minden egyes része valódi, izgalmas, ami nem véletlen. A producerek és a rendező sem voltak hajlandók trükköket alkalmazni – kivétel a végén – így amit látunk, az úgy is történt. Autóversenyzők és profi kaszkadőrök ültek a volánok mögött, 110 autót használtak, vagy használtak el. Minden ütközést, borulást elsőre kellett tűpontosan elvégezniük…

taxi

6. 1974 Ford Falcon XB – Interceptor (Mad Max)

Mel Gibson fekete Pursuitja egy limitált kiadású GT351-es verziója a Falcon XB-nek. A filmben látható kocsi valójában egy leselejtezett rendőrautó volt.   Nem kis mennyiségű átalakítás után született meg a filmben látható csoda, melyet matt fekete színe és brutális kinézete tökéletes „üldöző autóvá” tett. Érdekesség, hogy az autó filmben hallható hangja valójában nem a kocsié volt, mivel a kompresszort nem bírta a motor. Az alap gyári motor 300 lóerős 5.7 literes, V8-as, 32 szelepes.

madmax

7. Volkswagen Beetle (Kicsi Kocsi filmek)

Tudom, gyerekes, csajos, de nem tagadhatod, hogy mindenki ismeri… Herbie-t 1969. óta szereti a közönség, akkor tűnt fel a vásznon a „Kicsi a kocsi, de erős” című filmben. Lássuk be, hogy az akkori technika meg sem közelítette napjaink lehetőségeit, így nem volt könnyű elérni azt a hatást, hogy Herbie önmagát vezeti. Disney egy olyan összetett rendszert talált ki, amellyel a hátsóülésről könnyedén tudták irányítani a kocsit. Lánckerekek és csigák segítették ezt az első ülés alatt, és voltak pluszpedálok, meg kiterjesztett váltó is. A hátsó ülésen ülő sofőr épphogy kilátott a szélvédőn, cserébe a kameraképen nem látszott, hogy ott van.

Volkswagen Beetle (Kicsi Kocsi filmek

8. Dodge Charger – Lee Tábornok (Hazárd megye lordjai)

Ez a sorozat sem éppen mai – 1979-ben került képernyőre az első rész. Lee Tábornokot versenyautónak építették, az ablakai szinte mindig le voltak húzva. A sorozat során nagyjából 309 Charger-t használtak fel a forgatásokhoz, 17 darab még ma is létezik szerte az államokban, jobb- rosszabb állapotban.

Dodge Charger - Lee Tábornok (Hazárd megye lordjai)

9. 1967 Mustang Fastback – Eleanor (Tolvajtempó)

Ez az egyetlen Mustang a filmtörténelemben, amely főszereplőként tündökölhetett, persze kicsit áttervezték a film kedvéért… Az eredeti, 1974-ben készült Tolvajtempóban egy módosított 1971 Ford Mustang Sportsroof-ot (Mach 1) használtak, de a 2000-ben készült verzióban már egy ’67-es Mustang Fastback (Shelby GT500) szerepel, Eleanor néven.

1967 Mustang Fastback - Eleanor (Tolvajtempó)

10. Batmobile (Batman Superman ellen)

Bár kilóg egy kicsit a listából, mégsem feledkezhetünk meg a szuperhős-milliárdos Bruce Wayne, azaz Batman autójáról is, a Batmobile-ról. A Batmobile az adott kor szintjén mindig nagyon high-tech, futurisztikus jármű, és mindenkinek megvan a maga kedvence. Sokan a Christopher Nolan trilógiájában szereplő Tumbler-re szavaznak, de sok híve van a Tim Burton féle autónak is. Mivel a legtöbben a régieket említik meg, mi most a 2015-ös járgánynak adunk teret. Dupla ötven kaliberű visszahúzható gépfegyvertár, teljes páncélozás, lopakodó-rendszer, aktív védelmi rendszer, 6 méter hosszú és 3,5 méter széles, 3200 kg-os önsúly – ezekkel a paraméterekkel rendelkezik Batman harci járgánya 2015-ben. A rendező, Zack Snyder visszanyúlt az alapokhoz és összemosta a Christopher Nolan-filmekben látott katonai stílusú Batmobile-t Bruce Wayne régebbi autóival. Jól sikerült, nem?

bat

 

2018-09-19 Címkék: , , ,
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.