• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A CityHawk egy repülőautó, ránézésre olyan, mintha a DeLorean időgép modernebb változata elevenedne meg a „Vissza a jövőbe” filmekből.

A Metro Skyways, az izraeli UrbanAero startup leányvállalata már évek óta dolgozik a CityHawk-on, ami a számtalan repülőautó koncepció közül azzal tűnik ki, hogy nem használ szárnyakat, hanem két, egymással ellentétes irányba forgó nagyméretű propeller tartja a levegőben. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a CityHawk egy eVTOL jármű, azaz egy függőlegesen felszálló repülőautó.

Most nagy lépést tett előre a CityHawk projekt, az izraeli cég ugyanis nemrég megállapodást kötött egy üzemanyagcella-gyártóval, a HyPoint-tal. Az együttműködésnek hála a CityHawk a tervek szerint tisztán hidrogénhajtással fog működni. A zéró emissziós technológián kívül az elektromos hajtáshoz képest a hidrogénhajtás más előnyt is hoz, sokkal nagyobb az energiasűrűsége, így egy kisebb, könnyebb akkumulátor is elegendő, amit ráadásul sokkal gyorsabban lehet újratölteni.

Összesen hat ember szállítására lesz képes, a forgó rotort – mely a felszálláshoz szükséges – a jármű belsejében helyezik el. Ennek hála bárhová leszállhat, ahol minimum 3×8 méteres üres, síkfelületet van. A formatervezés erőssége többek között a méretben rejlik, a hatüléses CityHawk csak kicsit szélesebb, mint egy személygépkocsi és nincsenek kiálló részei, a gyár szerint „akkora, mint egy SUV”. A városi légiforgalmi elképzelés szerint a CityHawk leszállhat majd közvetlenül az utcára is.

Egyelőre nem lesz hosszú távolságokra képes (max. 150 km-t tud megtenni), de nem egy lomha jármű, a végsebessége eléri a 270 km/h-t. Paraméterei miatt az elsődleges felhasználását egyelőre légitaxiként, illetve sürgősséget igénylő egészségügyi szállítóeszközként képzelik el.

A jármű már embert is szállító tesztjei legkorábban jövőre kezdődnek el.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.