• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Az autó tolvajok is felfedezték maguknak az Apple nyomkövetőjét…  Az Apple idén bemutatott   AirTagje hasonlóan működik, mint más nyomkövetők, például a Tile vagy a Samsung Galaxy SmartTag. Bluetooth segítségével kapcsolódik a közelben lévő más Bluetooth-os eszközökhöz, így mérve be a készülék helyzetét. Az AirTag az összes iOS-es eszközzel képes kommunikálni, így a Lokátor alkalmazásban sokkal pontosabban és gyorsabban tudjuk bemérni, hogy éppen hol tartózkodik a nyomkövető.

Nagyon praktikus, ha meg szeretnéd találni az elveszített vagy ellopott értékeidet, hiszen az AirTaget bármire (táska, bicikli, kulcs, kutya, stb.) felteheted, és ha nem találod, akkor a telefon előbb térkép, majd a képernyőn kiterjesztett valóság (VR) segítségével elvezet hozzá. Ugyanakkor lássuk be, mindez jelentős veszélyekkel is járhat. Gondolj csak bele, elég, ha valaki bedob a táskádba egy AirTaget, és máris tudni fogja, hogy mikor merre jársz…

Ez a gondolat sokakban felmerült, és a gyártó gyorsan reagált, olyan változtatásokat eszközöltek, melyekkel valamivel nehezebbé vált az AirTagekkel való kémkedés. Például az AirTag 8-24 órán belül elkezd csipogni, ha a tulajdonos iOS-es eszközeinek a hatótávolságán kívül kerül.

Nem kellett sokáig várni, a tolvajok is meglátták az AirTag kínálta lehetőséget: ímhol egy eszköz, ami pici (alig nagyobb egy 200 Ft-os érménél) és pontos helymeghatározást tesz lehetővé.

Autóknál a módszerük az volt, hogy nyilvános parkolókban, közterületeken kiszemelték áldozataikat (általában nagy értékű luxusautókat), és elhelyezték rajtuk az AirTageket, hogy később meg tudják határozni a helyzetét. Kanadában, ahol az első AirTages autólopások történtek, az autók általában a garázsfeljárókon parkolnak, így a tolvajok az éj leple alatt, a tömegtől messze nyugodtabban el tudták őket lopni.

Az AirTag olyan pici, és annyiféle helyen elrejthető egy autón, hogy akkor sem könnyű megtalálni, ha valaki keresi.

Sajnos a lopásokban nemcsak Apple érintett, hanem a Samsung SmartTag és a Tile is.

A hatóságok azt javasolják, hogy zárt garázsba parkoljanak az emberek, és időről-időre kutassák át az járművüket – és ha bármilyen gyanús nyomkövetőt találnak benne, akkor értesítsék a rendőrséget.

Bár Magyarországon még nem tudni hasonló esetről, de valószínűleg ez csak idő kérdése. Ha félted autódat a tolvajoktól, akkor menj biztosra: a Skyguard védelmi rendszere fokozott biztonságot nyújt az autó ellen irányuló különféle rablási módok ellen, így az AirTag-es autólopások ellen is.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.