• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A parkolási gondok nem most kezdődtek, hanem az 1920-as években, amikor is a nagyvárosokban már elég nagy volt a forgalom ahhoz, hogy a helyhiány problémát jelentsen az autósoknak. (Legalábbis Németországban, ahol történetünk játszódik, Magyarországon ekkor még összesen kb. 7-8000 autó volt forgalomban.) A parkolási nehézségekre kívánt megoldást nyújtani Engelbert Zaschka 1929-ben bemutatott összecsukható városi kisautója.

Ha belegondolsz, igazán innovatív ötlet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mindez még jóval az IKEA lapra szerelhető bútorai, sőt a Camping bicikli megjelenése előtt történt.

Az elvileg 5 perc alatt szétszedhető és 20 perc alatt összeépíthető háromkerekű autó igazi családi programot adott indulás előtt – erősítve, vagy épp gyengítve a családi kötelékeket… Gondolj csak bele, hogy milyen lenne, ha minden reggel miután gyorsan felhörpintetted a kávédat, némi cipekedés és 20 perces szerelést követően rajtolhatsz otthonról – szerintem többségünket már egy hét után erősen vonzana a tömegközlekedés.

Zaschka háromkerekűjét három fő részre lehetett „buktatni”, így nem volt szükség hozzá garázsra, elfért a tárolóban is. Mindegyik részt egy cső alakú keret köré építették és összerakáskor egy vásznat borítottak a keret fölé.  Nem volt egy kimondottan fürge jármű, 40-45 km/órás sebességre volt képes és családi kocsinak is aprócska, hiszen csak két ülőhellyel bírt.  Az ára viszont egy mai kerékpár árával van partiban, hiszen 300 dollárért kínálták. Ez az ár akkoriban is olcsónak számított, hiszen a konkurensei jóval (40-70%-kal) drágábbak voltak. Ár ide, praktikum oda, a járgány nem aratott elsöprő sikert, ami nem csoda, hiszen a többi korabeli autó egyrészt gyorsabb volt, másrészt jóval több komfortot kínált.

A mérnök- tervező-feltaláló Zaschka munkássága túlmutat a szétszedhető autón: ő az egyik úttörője a német helikoptergyártásnak és emberi erővel hajtott repülőgépet is épített 1934-ben.

Képek és adatok: classicandperformancecar.com, viralbandit.com

2020-10-09
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Tisztelt Ügyfeleink!

  Örömünkre szolgál, hogy a Skyguard által biztosított, kedvezményekkel járó üzemanyagkártyát Ügyfeleink többsége rendszeresen használja. A szolgáltatóval kötött újabb megállapodásunk eredményeként, tovább bővíthetjük a kártya által nyújtott kényelmi szolgáltatásokat, melyek az alábbiak:

  – PLUSZ 1 DB OPEN TÁRSKÁRTYA

  – 24 ÓRÁS ASSISTANCE SZOLGÁLTATÁS
  A Szolgáltatás igénybevételének 3 fő kategóriája:
  ÖNHIBA: például lemerült akkumulátor, elveszett indítókulcs
  MŰSZAKI hiba: elektromos vagy mechanikai meghibásodás
  KÖZLEKEDÉSI BALESET

  >> További részleteket kérek <<

  Amennyiben továbbra is a kényelmet és a minőséget választja,
  igényelje üzemanyagkártyánkat vagy társkártyánkat
  mobil alkalmazása segítségével: Üzemanyagkártyák menüpont,
  vagy lépjen velünk kapcsolatba.

  Auto Securit Zrt.                           VISSZAHÍVÁST KÉREK!