• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Sokféle információt lehetett hallani, olvasni mostanában a sebességtúllépés büntetésével kapcsolatban. A hírrel kapcsolatban több félreértés is felmerült, amelyeket érdemes tisztázni: pontokba szedtük mi igaz, és mi az, ami nem.

@Police.hu

1. 1 km/h-s sebességtúllépésért is bírságolhatnak

Igen, ez sajnos igaz, május 1-jétől megszűnt a tolerancia a gyorshajtók ellenőrzésénél. Vagyis már a legkisebb sebességtúllépésért is bírságot kaphatnak a megengedett sebességet túllépő sofőrök. Régebben a traffipaxoknál feltételeztek bizonyos hibahatárt és ezt figyelembe véve foglalkoztak a gyorshajtással. Május 1-től azonban a mérőeszköz által adott érték további korrekció nélkül veendő figyelembe.

2. Mindegy, hogy megállítják-e a gyorshajtót vagy sem

Elterjedt az a téves értelmezés, miszerint kismértékű gyorshajtásért csak akkor büntetnek, ha a helyszínen megállítják az autóst. Óberling József ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a Kreszváltozás oldalnak adott interjúban tisztázta, hogy ez nem így nem igaz: a kismértékű sebességtúllépéseket úgynevezett szabálysértési eljárásban vizsgálják, mindegy, hogy megállítják-e az autóst.

Mindaddig szabálysértés a gyorshajtás, ameddig a sebességtúllépés nem éri el a közigazgatási bírság jogszabályban meghatározott alsó értékét, ami sebességhatártól is függ, de jellemzően 15-20 km/h-s gyorshajtásnál kezdődik a megengedett tempó felett. Óberling József két példát is hozott a könnyebb érthetőség kedvéért: ha valakit 52 km/óra sebességgel mérnek be lakott területen 50 km/óra megengedett legnagyobb sebességhatár mellett május 1. előtt, akkor az 52 km/óra mért értékből levontak 3 km/órát, így a kapott 49 km/óra sebesség alapján nem követett el szabálysértést a járművezető, így nem is intézkedtek, most már azonban a mért sebességből nem vonnak le semmit, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézkednek.

Ha autópályán 130 km/órás megengedett sebességnél 151 km/órával futó autóról szól, az ő esetében a rendőrség május 1. előtt levont 3 százalékot a mért értékből, az így megállapított sebesség 146,5 km/óra lett, és ez a túllépés, ha nem történt megállítás, korábban nem volt büntethető. Most azonban a 151 km/óra sebességet nem csökkentik 3 százalékkal, így ez a gyorshajtás már megállítás nélkül is, az objektív felelősség alapján bírságolandó 30 ezer forinttal. Persze 131 km/óránál is jöhet a bírság, csak az nem közigazgatási bírság keretében, hanem szabálysértési eljárás keretében.

3. Sokan azt reklamálják, hogy a régebbi autótípusok sebességmérője nem pontos. Jelenthet-e ez mentességet?

Határozottan nem. Bár típusonként, autónként eltérő a mérők pontossága, de Óberling József ezredes hangsúlyozta, hogy a gyártók gyakorlata szerint az óra vagy pontos, vagy felfelé tér el. A műszaki hiba persze más kérdés, de ez a kocsi használójának a felelőssége, vagyis, ha valakinek rossz a sebességmérője akkor a Rendőrségtől nem várható el ennek a tolerálása, hiszen műszakilag nem megfelelő állapotú járművel a szabályok szerint nem lehet részt venni a közúti közlekedésben.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.