Még hogy nem a méret a lényeg! Itt az új Mercedes GLS

A BMW tavaly bemutatta a valaha készült legnagyobb SUV modelljét, az X7-est, mely 5,15 m hosszú. Most megérkezett a Mercedes hétszemélyes óriás-terepjárója is, a GLS, amely 6 cm-el hosszabb az X7-nél.

Méretben verhetetlen, jelenleg a legtágasabb hétszemélyes terepjáró, nemcsak a hossza, de a szélessége is nőtt (1,96 m) és a tengelytávja 313,5 cm. Az új GLS nagyon formája hasonló a picit kisebb GLE-hez.

mercedes_gls

Az óriás külső mérethez tágas beltér párosul, a harmadik üléssor állítólag 194 centis magasságig kényelmes -így akár egy kosárlabdacsapat szállítására is ideális… A luxus és a kényelem mind a hét üléshez jár, elektromosan állíthatók és fűthetők, USB-csatlakozó jár minden sorhoz és ötzónás klíma gondoskodik arról, hogy a harmadik sorban se süljenek/ fagyjanak meg az utasok. A leghátsó két sor gombnyomásra a padlóba hajtogatható, és ha lehajtod a középső sort is, akkor 2,4 köbméteres raktér áll rendelkezésedre.

mercedes_gls

Benzinesből eleinte csak a négyliteres lágyhibrid V8-as lesz elérhető (GLS 580) 489 lóerővel és 700 Nm nyomatékkal, plusz a villanymotor 22 lóereje és 250 Nm nyomatéka. A 48 V-os hibrid rendszer szíjhajtású indítómotor-generátor egységének hála a fékenergiát visszatáplálják, így a GLS 580 fogyasztása elvileg csak 10 liter. Később lesz AMG verzió is cca 600 lóerővel.

mercedes_gls

Na, lássuk az ínyencségeket:

  • Szélesvásznú, óriási dupla kijelző 2×12,3 colos méretben, amelyen az MBUX menürendszert beszéddel, érintéssel, sőt gesztusokkal is irányíthatod
  • Aktív távolságasszisztenssel dolgozik össze az online kapcsolattal bíró navigáció, így pl. autópályán torlódás esetén csökkenti a sebességet, városi dugóban pedig 60 km/óráig önvezető.
  • Minden szériához jár a kilencfokozatú automataváltó, valamint az új fejlesztésű 4MATIC összkerékhajtás.
  • Felárért rendelhető lesz az újgenerációs aktív futómű is, mely képes a kerekeknél külön-külön a rugó és csillapítási erőket az adott szituációhoz igazítani villanymotorok segítségével, melyek rossz minőségű úton a futómű mozgásából még áramot is termelnek.
  • A kátyúk sem érnek többé váratlanul, mert a GLS kamerával figyeli az előtte lévő útburkolat minőségét, és ha szükségesnek érzi, felpuhítja a futóművet.

A várható alapár 80 000 euró (25,3 millió forint), a forgalmazása az idei év végén kezdődik meg. Sokallod? Igényelhető lesz rá a 2,5 millió forintos nagycsaládos állami kedvezmény…

 

 

mercedes_gls

mercedes_gls