• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Lichy Szabolccsal, a Kempingesek Lakókocsisok Facebook Csoport adminisztrátorával arról beszélgettünk, hogy milyen szempontokat kell mérlegelni, ha lakókocsi vagy lakóautó vásárláson gondolkodsz.

 

lakoauto_vagy_lakokocsi

Skyguard:

Milyen nagy ennek az életformának – ugye nevezhetjük így – a követői bázisa Magyarországon?

Lichy Szabolcs: 

Ez valóban egy életforma, aki egyszer megfertőződött vele, az igazán elköteleződik iránta. A lakókocsisokat és lakóautósokat tömörítő facebook csoportunkban már 4100 fő fölötti a létszám, ők mindannyian lakókocsival vagy lakóautóval rendelkeznek, de megtalálhatók a sátrasok is. A tagok átlagéletkora 42-45 év, nagyrészük családos. Óriási szabadságot ad számukra ez az életforma, hiszen a zárt kempingekben biztonságban vannak a gyerekek, így a szülők anélkül tudnak kikapcsolódni, hogy a lurkók miatt aggódnának. Aki utazott már családdal, az tudja, mennyi mindent kell magukkal vinni egy szállodai nyaralásra is – lakókocsival ez egyszerűbb, minden szükséges holmit kényelmesen el tudnak helyezni.

lakoauto_vagy_lakokocsi

Skyguard: Lakókocsi vagy lakóautó? Nem mindenki számára evidens a különbség.

Lichy Szabolcs: A lakókocsi önmaga nem képes helyváltoztatásra – itt nem a kempingen belüli mooverezésre gondolok -, vonóhorgos autóval kell húzni. A lakóautó ellenben saját kerekein gurul, képes egyedül is helyet változtatni.

Skyguard: Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során?

LSZ: Mindkettőnek vannak egymáshoz képest előnyei és hátrányai is. A lakókocsi olcsóbb, mind a vásárlás, mind a fenntartás szempontjából, ráadásul, miután megérkezel és letalpalsz a kempingben, autóddal szabadon mozoghatsz, bejárhatjátok a családdal a környéket. A lakókocsi vontatásához nagyobb teljesítményű, vonóhorgos autóra van szükség, hiszen a pici, kisteljesítményű autók a nagyobb súlyú lakókocsival nem, vagy nehezebben boldogulnak, de természetesen megtalálhatók a kisebb össztömegű szerelvények is. Érdemes bekalkulálni, hogy az autó hossza a lakókocsival együtt akár 10-14 méter is lehet – akkor indulj el, ha tudod ezt a méretet kezelni és a megfelelő jogosítvánnyal rendelkezel – a csoportban örökös téma a „mit vontathatok mivel” című post – hiszen tolatni, manőverezni nem egyszerű vele. A klasszikus vándortábor, a csavargós 1-2 éjszaka utáni táborváltás nehezebb lakókocsival, mint lakóautóval. A lakóautóval könnyebben megállhatsz – akár éjszakára is – kijelölt parkolóhelyen, míg lakókocsival nehezebben, körülményesebben.

lakoauto_vagy_lakokocsi

Skyguard: Melyek a lakósok körében a népszerű célpontok? 

LSZ: Sok beszélgetés zajlik ebben a témában a Facebook csoportunkban. Vannak csendes, eldugott kempingek, és vannak amelyek a programok miatt a kisgyerekesek számára ideálisak, majdnem minden gyógyfürdőhöz tartozik egy kemping, ezek is fölöttébb népszerűek. A horgászok közül sokan vadkempingeznek az ideális pecahely közelében. Ugyanúgy, mint a szállodák kiválasztásánál, a kempingek esetében is a te igényeid a meghatározók: kirándulni szeretnél, strandolni, vagy kisgyermekkel kikapcsolódni? Az igényeidnek megfelelően kell kiválasztanod a számodra ideális helyet.

Skyguard: Nem beszéltünk a telepített lakókocsikról…

LSZ: Ők vannak kevesebben. Általában fix helyet bérelnek egy kempingben (felkapottabb helyeken ez kihalásos alapon is mehet). A telepített lakókocsikkal nem nagyon közlekednek, inkább egy olyan nyaraló, amely körül nem kell füvet nyírni – kivéve persze, ha nem kempingben, hanem saját telken használjuk.

Folytatása következik!
Ha érdekel a téma, kövesd a Skyguard blogot, mert hamarosan újabb érdekességekkel jelentkezünk!

2019-02-20
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Skyguard bérautó szolgáltatás