• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

10 dolog, amit most minden autósnak tudnia kell, hogy autója épségben megússza

Az otthon töltött hetek, hónapok alatt az autód is pihen. Ez számtalan gondot okozhat, így érdemes preventív megoldásokhoz folyamodnod autód épségének megóvása érdekében.

1. Fedett hely

A legjobb persze, ha garázsban állomásozik az autó, de ha nincs erre lehetőség, érdemes beszerezned egy méretpontos ponyvát. A legjobb, aminek a belseje puha béléssel van ellátva, mert így biztosan nem fogja összekarcolni az autódat.

Kényszerpihenőn az autó

2. Tisztaság

Írtunk már korábban arról, hogyan tisztítsd meg kocsidat, hogy vírusmentes legyen. A nagytakarítás azonban nemcsak a lehetséges vírusok eltávolítása miatt fontos, érdemes a hosszabb pihenő előtt letisztítani az autót kívül-belül.

3. Csak térerő legyen? Inkább töltöttség!

A hosszú állás miatt könnyen lemerül az akkumulátor. Érdemes hetente –kéthetente elvinni az autót egy 20-30 km-es körre. Ez nemcsak az akksi miatt fontos, a motor és a futómű is hálás lesz érte. hiszen minden autó azt szereti, ha használva van. Fontos, hogy kímélő menettel indulj, hogy az olaj és maga a motorblokk is átmelegedjen, mielőtt nagyon odalépnél neki.

Ha nincs lehetőséged, kedved az autó rendszeres átmozgatására, akkor ruházz be egy akkumulátorkondicionálóra, ami az otthoni hálózathoz csatlakozva fenntartja az akkumulátor töltöttségét. Fontos, hogy vezérelt töltőt használjunk, ami magától lekapcsol, ha az akkumulátor elérte a kívánt töltöttséget, mert a túltöltés ugyanúgy kárt okoz, mint a lemerült állapotban tartás. Azért is fontos az akkumulátor töltöttségi szintjének fenntartása, mert az újabb típusú autók sok olyan érzékelőt tartalmaznak, melyek miatt az akku lemerülése az kocsi teljes letiltásával végződhet.

Egyszerűbb a dolgod ha Skyguard ügyfél vagy, mert applikációnk állapotlapján megtekintheted az akkumulátor töltöttségi szintjét.

4. Villanyautóknál erre figyelj!

A villanyautókban lévő nagykapacitású akkumulátoroknak alapvetően egyaránt árt a teljesen lemerült és a teljesen feltöltött állapotban való tárolás, különösen, ha utóbbi folyamatos töltéssel tetézzük. 30-80%-os szint között érdemes tartani az akkumulátor töltöttségét.

Kényszerpihenőn az autó

5. Ügyelj a keréknyomásra!

A hosszú álldogálástól a gumiabroncsokból elszökhet a nyomás. Nézd meg, mekkora a gyártó által javasolt maximális nyomást és annyit fújj a kerekekbe.

6. Az üzemanyag

Korántsem tudja mindenki, de az üzemanyagnak is van szavatossági ideje. 3-6 hónap alatt elkezdhet lebomlani, átalakulni. Nem az a megoldás, hogy csak keveset tankolsz, mert ha nincs tele a tank, úgy a tankban található oxigén miatt nagyobb valószínűséggel indulnak be a különböző kémiai folyamatok. Ettől pedig az üzemanyag halmazállapota is megváltozhat, ami sajnos árt a motornak, eltömíti a szűrőket és az üzemanyag csöveket. Így ha hosszabb pihenőre küldöd az autódat, akkor vagy tele tankkal tedd, vagy E5-ös, azaz jellemzően magasabb oktánszámú, prémium üzemanyaggal töltsd fel.

7. Válts nyári gumira!

Már a mostani hőmérsékleten sem úgy működik a téli gumi ahogyan kellene, legyen szó fékezhetőségről vagy kanyarjellemzőkről, ráadásul átlag feletti mértékben kopik. Ezért anniy időre mindenképpen mozduljunk ki, amíg nyári gumiabroncsokra váltunk.

8. Hagyd a féket

Ha biztosítható az autó stabilitása, egyhelyben maradása, akkor nem érdemes behúzni a kéziféket. , Hagyd sebességben, az automatát pedig P-ben. Egy kis szilikon spay-s kezelés is elkel, hiszen ha napon hagyod autódat, a gumitömítések, kéderek könnyen elkezdhetnek bomlani, vagy ragacsossá válni.

Kényszerpihenőn az autó

9. Fő a biztonság

Győződj meg arról, hogy az ajtók rendesen be vannak-e csukva. Ha Skyguard védi az autódat, akkor nem kell aggódnod a biztonságáért.

10. Nyavalyás nyestek

Aki kertvárosban lakik, az tudja, hogy sok bosszúságot okozhatnak a nyestek. Ha nem garázsban parkolsz és hosszú ideig nem használod az autódat, akkor érdemes acélgyapotot tömni a kipufogóba. Elindulás előtt viszont el ne felejtsd kivenni!

2020-04-10
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Skyguard bérautó szolgáltatás