• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A hazai vállalkozások számára új lehetőség nyílt az elektromos járművek beszerzésére, köszönhetően egy friss pályázati programnak, melynek keretösszege eléri a 30 milliárd forintot. Az állami támogatás segítségével a cégek tisztán elektromos gépjárművek megvásárlásához juthatnak vissza nem térítendő hozzájárulásként. A támogatás célja a fenntartható közlekedés előmozdítása és a környezetbarát járművek elterjesztése.

Az online felület már elérhető, és az első 24 órában már több mint ezren kezdték meg a pályázatok kitöltését, ami egyértelműen mutatja az intézkedés iránti nagy érdeklődést. Az új támogatási rendszer jelentősen mérsékli a hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét, így vonzóbbá és kifizetődőbbé teszi az elektromos járművek megvásárlását.

Fontos kiemelni, hogy a pályázat benyújtása elektronikusan történik, és a teljes folyamatot részletesen leírták az érdeklődők számára.

Mutatjuk a pályázattal kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket és a válaszokat!

Kik pályázhatnak?

Támogatási kérelmet nyújthatnak be a felhívásra azok a magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel és magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók, akik 2021. december 31. előtt alapították vállalkozásukat, és akiknek a legutolsó lezárt teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.

Továbbá, egyéni cég vagy egyéni vállalkozó kizárólag abban az esetben nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben a cégjegyzékében vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység.

A taxis személyszállítás tevékenységet folytató egyéni cégek vagy vállalkozók, kizárólag abban az esetben nyújthatnak be támogatási kérelmet, ha cégjegyzékükben vagy egyéni vállalkozói nyilvántartásukban legkésőbb 2023. december 1-jéig bejegyezték a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenységet.

Az elektromos autó támogatás nem érhető el magánszemélyek számára. Ezen felül olyan vállalkozások nem nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek tevékenységei között szerepel a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és/vagy a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451).

Hány járműre lehet pályázni egy vállalkozás esetében?

Ez a vállalkozás alkalmazotti létszámától függ. 9 alkalmazottig egy járműre, 10-49 alkalmazott között legfeljebb 5 járműre, 50-249 alkalmazott esetén maximum 10 járműre, míg 250 alkalmazottól akár 16 járműre is lehet pályázni.

Milyen összegre pályázhat egy vállalkozás?

A pályázók 2,8 millió és 64 millió forint közötti összeget igényelhetnek.

Milyen támogatásra számíthat egy járművásárló?

A támogatás mértéke a jármű típusától, teljesítményétől és akkumulátor kapacitásától függ, autónként 2,8-4 millió forint igényelhető.

Milyen időszakban nyújtható be a pályázat?

A pályázatokat 2024. február 5-től 2025. március 31-ig lehet benyújtani az ország egész területén.

Lehet-e korábban vásárolt járműre támogatást igényelni?

Igen, de a jármű forgalomba helyezésének dátuma nem lehet korábbi, mint 2023. december 9.

Meddig kell megvásárolni a járművet?

A jármű megvásárlására a projekt megkezdésétől maximum 20 hónap áll rendelkezésre, de a végső határidő 2026. április 30.

Mekkora a rendelkezésre álló támogatási keret?

A támogatási keretösszeg 30 milliárd forint. A teljes támogatási keret mintegy kétharmad része vidéki vállalkozások autóvásárlásaira fordítható. A területi alapú különített támogatási összegek az igények alapján átcsoportosíthatók.

Hogyan kell benyújtani a pályázatot?

A pályázatot elektronikusan kell benyújtani a www.palyazat.gov.hu oldalon, fokozott biztonságú elektronikus aláírással vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH).

Lehet-e lízingből finanszírozni a járművet?

Igen, de a járműnek legkésőbb 2026. április 30-ig a pályázó tulajdonába kell kerülnie és a nevén kell lennie.

Lehet-e használt járműre támogatást igényelni?

Nem, csak új járművek vásárlása támogatható. Ugyanakkor az EU szabályozás szerint új autónak minősül az az autó, amelynek az első forgalomba helyezése óta nem telt el 6 hónap ÉS 6000 km alatti a futásteljesítménye. A jármű forgalomba helyezésének dátuma nem lehet korábbi, mint 2023. december 9.

Milyen járművek vásárolhatók a támogatásból?

Kizárólag teljesen elektromos járművek vásárolhatók.

Kell-e matricával ellátni a járművet?

Igen, kötelező az e-mobilitás matrica.

Meddig kell megtartani a támogatott járművet?

A járművet a projekt befejezését követő 3 évig, vagyis csak 2027. december 31. után lehet eladni, addig nem adható bérbe, nem adható más használatába és nem vonható ki a forgalomból.

Kötelező-e CASCO biztosítást kötni a járműre?

Igen, teljes körű CASCO biztosítást kell kötni a támogatott járműre.

Milyen módon folyósítják a támogatást?

Az elszámolást követően a támogatást a projekt fizikai befejezésekor utófinanszírozással folyósítják.

 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.