• +36 20 933 3446

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A mostanában oly gyakori ködös napokon sokan panaszkodnak a ködlámpa helytelen alkalmazására. Bár a ködlámpa rossz látási viszonyoknál nagy segítség, de indokolatlan használat sokan kiborulnak a vakító fényszóróktól.  A ködlámpára vonatkozó szabályok nem egyértelműek, gyakorlatilag mindenki úgy értelmezheti őket, ahogy akarja, ezért érdemes végig venni, hogy mire kell figyelni!

Kezdjük az alapokkal!

A KRESZ ennyit rögzít: “Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.” Mindez nem azt jelenti, hogy ha esik a hó, az eső, vagy bármilyen mértékben köd van, akkor a ködlámpákat használni kell. Az indokolatlan használat ugyan nem sért szabályt, de zavarhatja a többi közlekedőt.

Jó, ha tudod, hogy melyik mire jó!

Látni:

Az első ködfényszóró funkciója az, hogy rossz látási viszonyok (köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhők) esetén javítsa az úttest megvilágítását. Magasabb fényerejű, mint a tompított fényszóró és alacsonyabban van, az úttesthez közelebb helyezkedik el.

Látszani:
A hátsó ködlámpa (ködzárófény) arra szolgál, hogy korlátozott látási viszonyok között könnyebben észrevehető legyen hátulról az autó, jobban meg lehessen becsülni a távolságát és a sebességét. Erősebb fényű, mint a hátsó helyzetjelző, sőt sokszor még a féklámpánál is. Fontos információ, hogy gyakran a sofőr szemmagasságában van, épp ezért nagyon zavaró lehet pl. dugóban a mögöttünk araszoló számára.

Az örök vita: kötelező-e lakott területen is?

Nos, először is tisztázzuk: sehol sem kötelező használni. Azt, hogy mikor indokolt a ködlámpák használata, neked kell eldöntened. Ne cselekedj reflexből, és arra is ügyelj, hogy ne zavarj másokat a lámpáiddal. A hátsó ködlámpát érdemes kikapcsolni amikor a forgalom lelassul, hiszen, ha te jól látod az előtted haladót, akkor bizonyára a te autód is biztonságosan észlelhető ködlámpa nélkül is a mögötted haladó számára.

Tilos a használatuk:

 • Normál látási viszonyok mellett.
 • A KRESZ tiltja az álló helyzetben való használatot: “Álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.”

Inkább ne használd:

 • Lassú haladás esetén, forgalmi dugóban.
 • Lakott területen belül, hiszen a használata akkor indokolt, ha se közvilágítás, se természetes fény nincs.
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Közlemény

  Az Auto Securit Zrt. cégjegyzékszáma: (Cg.01-10-044381; székhelye: 1039 Budapest, Szentendrei út 407. szám) az általa nyújtott, GPS és GPRS technológián alapuló szolgáltatásai tekintetében alkalmazott Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) az I. fejezet 12.1. pontjában foglaltakra figyelemmel az alábbi közleményt teszi közzé.

  Az Auto Securit Zrt. Általános Szolgáltatási Feltételeinek (ÁSZF) III. fejezet 3.1.2. pontja 2023. december hó 01. napi hatállyal módosításra került

  Budapest, 2023. december hó 01.

  Auto Securit Zrt.