• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

Az egymilliós kérdés. Megvizsgáltuk minden irányból, hogy kinyomozzuk a választ.

Pár éve még tagadhatatlanul fontos volt, hogy egy tinédzser milyen autóval robog át a felnőtt korba.  Az autónak lényeges szerepe volt abban, hogy a pasik sikeresnek tűnjenek, no és a nők bevonzásában is nagy hangsúlyt kapott.

Jól tetten érhető ez a ’70-es- ’80-as évek filmjeiben. Nem csak a hölgyek lenyűgözése volt a cél, az autó a csoporton belüli hierarchiát is szimbolizálta. Gondold csak végig, hány filmben láttál „macsóvagyokjóakocsim” utcai autósversenyt… És bár továbbra is láthatók ezek a sztereotípiák a filmekben, sorozatokban, bizonyos dolgok mégis megváltoztak.

csajozás autóval

A járműre épülő siker feelinget persze tolják a reklámokban, de mivel sokkal nyitottabbá vált az emberek felfogása, így a filmekben már nemcsak a legdrágább sportkocsikat párosítják a szereplőkhöz. A különböző karakterekhez különböző kategóriájú autókat társítanak, így menőnek számítanak kisebb, dizájnosabb autók is. Az biztos, hogy az autód mindig üzenetet hordoz rólad. Egyterűd van? Fontos számodra a család és a praktikum. Sportkocsival jársz? Csajozol és száguldozol, de egyértelműen menő vagy. Nyilván ezek előítéletek, de a legtöbben (nők és férfiak egyaránt) valamilyen véleményt alkotnak rólad a kocsid alapján – és nem csak az anyagi helyzetedről, hanem a személyiségedről is.

Itt fontos megemlíteni azt, hogy bár nem tiltakoznánk, ha megajándékoznának egy James Bond típusú járgánnyal, mégsem ez a mérce és a cél a többség számára. De akkor miből ered az érdeklődés és a rajongás az autók iránt? A válasz nem pusztán a racionalitáson alapul, hanem valahol félúton van a ész és az érzelmek között.

Jöjjön a lényeg: érdekli vagy sem a nőket, hogy milyen autót vezet a férfi?

Mint az ilyen jellegű kérdéseknél általában, itt sem lehet határozott igennel vagy nemmel felelni. Ezért megvizsgáljuk az érem mindkét oldalát.

Jürgen Klaric szerint – aki a világ 10 legnagyobb marketingesének egyike-  középagyunk túlélési szempontokat vizsgálva hozza meg valamennyi vásárlás döntésünket. Például amikor a nők egy kapcsolat kezdetén sokkal többet költenek ruhákra, akkor tulajdonképpen hódítói fegyvertárat vásárolnak. Ezzel pedig az ösztönös, tudatalatti céljuk az, hogy megszerezzék a férfi védelmét, ily módon biztosítva az erőforrásokat az esetleges utódok fenntartása érdekében… A szerző szerint ez ugyan kulturálisan már nem elfogadható, mindazonáltal ez az ösztönös motiváció a legprimitívebb belsőnkkel van kapcsolatban. Még az esküvői ruha mögött is ilyen attitűdök állnak, az ősidőkben a házasságkötéshez felvett ruha azt a célt szolgálta, hogy a menyasszonyt a törzsbéli asszonyok elfogadják. Megfejtették tehát, hogy miért van szükségük a nőknek újabb és újabb ruhákra. De hogy néz ki ugyanez a férfiaknál?
csajozás autóval

Ugyanilyen indíttatásból a férfiak autót vesznek. Elődjeik szép paripákat szereztek, hiszen aki gyorsabb volt, az dominálta a többieket és nagyobb területeket tudott meghódítani. Napjainkra sem változott ez sokat. Fontos azt is megállapítani, hogy a férfiak legerősebb motivációja változatlan: a dominancia és a nők bevonzása a cél.

Miért figyelnek fel a nők azokra a férfiakra, akiknek jó autója van?

Elég egyszerű a válasz: ha a férfinak menő autója van, akkor van pénze, ami által kényelmet nyújthat párjának és utódaiknak. Általánosságban elmondható, hogy az autó – a férfiak és nők számára egyaránt – a következőket szimbolizálja: hatalom, dominancia, elismerés, hovatartozás, illetve öröm és felfedezés, végezetül a család biztonsága. A reklámokban is ezek a domináns kódok – egy prémium autót a státusszal, egy offroad autót a felfedezéssel és kalanddal, egy SUV-ot a biztonsággal és a család oltalmával kapcsolnak össze.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy 30 %-ban befolyásolja a döntést a kulturális tényező. A döntési folyamatban az ösztönök a megszerzett tudással és a környezettől szerzett benyomásokkal ötvözve működnek, éppen ezért nem általánosíthatunk. Ami az USA-ban jelentéstartalommal bír, korántsem ugyanúgy értelmezendő Tibetben vagy Indiában.

Ezredfordulós értékek

Az új generáció tagjainak jórésze már másképp gondolkodik, sokkal kevésbé érdekli őket az autó- és ingatlanvásárlás, vagyis a javak befektetése. Ellenkezőleg, az értékek a tapasztalás irányába tolódnak el: felfedezés, utazás, kaland. Számukra az autó már nem ugyanazt jelenti, mint korábban, amikor a hatalmat anyagi javakkal demonstrálták. Napjainkban sok fiatalnak az utazás, a felfedezés, a szabadság, az önállóság az identitás meghatározó eleme és az öröm forrása.

csajozás autóval

Tehát, annak ellenére, hogy a nők középagya az autót összepárosítaná a férfi által nyújtott biztonsággal és védelemmel, mégis egyre többen vannak, akik tudnak azonosulni olyan férfiakkal is, akiknek nincs autója, de akiknek a személyisége megtestesíti a szabadság ideológiáját és más eszméket. Egyre több például a kerékpáros és egyre menőbb is két keréken járni a várost, társadalmi és anyagi helyzettől függetlenül.

Természetesen vannak azért olyan nők, akik olyan férfit keresnek, akiknek jó autója van, ez főleg olyan körökben kap nagy hangsúlyt, ahol fontos a státusz, a pénz és a hatalom. Természetesen a reklámszakemberek tudják ezt, ezért egyre nagyobb a választék olyan járművekből, amelyek a különböző személyiségtípusok igényeit elégítik ki.

csajozás autóval

Így tehát egy fiatal férfi vagy nő számára nem annyira fontos, hogy a legjobb luxusautója legyen. Azonban, ha egy autó trendi, dinamikus és örömet okoz, ráadásul a személyes közege szerint elfogadott és menő, akkor értékrendszere miatt könnyebben rávehető a vásárlásra.

2018-05-04
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Skyguard bérautó szolgáltatás