• +36 1 209 4685

  Felügyeleti központ

 • +36 1 555 4400

  Ügyfélszolgálat

 • +36 1 920 6060

  Mobil support

 • HU | EN

  Nyelv

A legendás Carroll Shelby-t minden autórajongó ismeri, többek között az AC Cobra, a Viper és a Shelby Mustangok megalkotása miatt.

Shelby azonban nemcsak mérnöki és gyártási bravúrjaról híres, hiszen hosszú évekig versenyzett is, nem is akármilyen eredménnyel. Hogy csak a legfontosabbakat említsük: 16 nemzetközi sebességrekordot állított fel a Bonneville Speed Flats-en egy módosított Austin Healey-vel, megdöntötte Mount Washington Hillclimb rekordját, 1956-ban és 1957-ben is őt választotta az „Év versenyzőjének” a Sports Illustrated magazin, 1959-ben pedig megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt.

1959 októberében egészségügyi okok miatt visszavonult a versenyzéstől, és hamarosan megalapította cégét, a Shelby American-t. A cég fő profilja széria AC autók importálása és egyedi átalakítása volt nagyteljesítményű sportautókká. A nagy áttörés ’61-ben kezdődött, amikor is levelet írt az AC Carsnak, akik szorult helyzetbe kerültek, ugyanis a Bristol vállalattól vették a motorokat, amely nemsokkal korábban abbahagyta a motorok gyártását. Shelby azt ajánlotta az AC-nek, hogy használják az ő motorjait – amelyek egyébként nem az ő, hanem a Ford Motor Company motorjai voltak. Ezzel párhuzamban megkereste a Fordot is, hogy lenne itt egy karosszéria, aminek motorra lenne szüksége… Az AC mérnökei ezután kérésére úgy módosították járművet, hogy lehetővé váljon egy Ford V8-as beépítése a motorháztető alá. Ez elég nagy előrelépés volt a Bristol sorhatoshoz képest, amivel korábban szerelték az autót. És így született meg 1962-ben az amerikai erő és az angol karosszéria szerelemgyereke, a mára már ikonikussá vált AC Cobra (később Shelby Cobra).

Az eredeti Cobrák közül kiemelkednek értéküket tekintve azok, amelyeket Shelby saját magának épített. A legelső ilyen példány 1962-ben készült és Shelby élete végéig, 2012-ig megtartotta, rekordáron, 13,75 millió dollárért kelt el egy aukción 2016-ban.

Minden autórajongónak érdemes megnézni „Az aszfalt királyai” című filmet, amely Carroll Shelby élete alapján készült, (a filmben az Oscar-díjas Matt Damon alakítja Shelby-t).  Shelby és brit születésű autóversenyző, Ken Miles egyik nagy célja az volt, hogy megépítsenek egy forradalmi versenyautót a Ford Motor Companynek, amivel legyőzhetik Enzo Ferrari autóit az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen. És valóban, a Ferrarival vívott verseny eredményeként született meg minden idők legextrémebb Cobrája.

A Super Snake alapját a 427 Competition, egy korábban 27 példányban gyártott versenyváltozat adta, ebből építettek Shelby műhelyében bivalyerős utcai autót. A 7 literes V8-as motorjára két kompresszort is szereltek, így a teljesítménye elérte a 800 lóerőt, és ezt az erőt háromfokozatú automata sebességváltó küldte a szuperszéles hátsó kerekekhez.

A 427 Super Snake névre keresztelt Cobra megfelelt az elvárásoknak, 11 másodpercen belül futotta a negyed mérföldet, ami korábban a Ferrari 275 GTB-nek csak 14,5 másodperc alatt sikerült.

A Cobrák cobrájából csak két példány készült. Az egyiket Shelby a humorista Bill Cosbynak adta, aki nemsokkal később visszaküldte, mondván, hogy halálfélelme volt benne. A humorista vagy a jövőbe látott, vagy az érzései valósak lehettek, mert az autó következő tulajdonosa elvesztette uralmát a kocsi felett és a Csendes-óceánba zuhant, belehalt a sérüléseibe.

A másik, a képeken látható példányt Shelby 1968-ig megtartotta, aztán vált meg tőle. Később többször is gazdát cserélt, 2007-ben és 2015-ben is több mint ötmillió dollárt adtak érte, és ezzel akkor minden idők legdrágábban eladott Cobrájának számított, egészen addig, amíg Shelby első Cobrája piacra nem került. A 2007-es Super Snake aukción még Carroll Shelby is részt vett és elmesélte, hogy 305 km/órával mérte be vele a nevadai rendőrség.

2023-01-27
 • FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE

  Olvasson autós híreket és érdekességeket a nagyvilágból!

  Regisztrálok

 • ×

  Prémium berendezések szerelése

  Jó hír a TESLA tulajdonosoknak!
  Már Magyarországon is elérhető az AMPTech
  prémium eszközök beszerelése!

  – Automata csomagtartó nyitó
  – Ajtó behúzó
  – Mozgásérzékelő modul
  – Automata kilincs
  – Elektromos csomagtér nyitó

  A kifejezetten a TESLA számára kifejlesztett AMPTech tuningkomponenseket
  a legszigorúbb szabványok szerint fejlesztették és tesztelték.
  4 év vagy 80 000 km garancia!

  ×

  Ne jelentsen gondot elektromos autói
  otthoni töltésének elszámolása!

  Skyguard E-Car manager

  Rendelje meg a Skyguard E-Car Managert, mellyel leegyszerűsíti
  és megoldja az elektromos autók otthoni töltésének elszámolását!

  ×

  Üzemeltesse egyszerűbben
  és költséghatékonyabban gépjármű flottáját!

  Skyguard Digitális Flotta-menedzsment

  Smart Rent szolgáltatásunkkal kulcsos autói kezelését 100%-ban digitalizálhatja.
  Kollégái okostelefonjuk segítségével foglalhatják, nyithatják/zárhatják a gépjárműveket.